Átadták a Tüke-díjakat

A szerk.

Idén a Jelenkor folyóirat is elismerésben részesült. A díjat Ágoston Zoltán vette át a pécsi székesegyházban, illetve a Magtárban tartott ünnepségen.

 

Hagyományosan január 21-én, Pécs szabad királyi városi rangra emelésének napján adják át a Tüke-díjat és a hozzá kapcsolódó kitüntetéseket. A 2003-ban alapított elismerést a pécsi polgárok szavazata alapján olyan személyeknek ítélik oda, akik példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak Pécs fejlődéséhez. 2016 óta a civil szervezetek munkáját elismerő díjat, 2018 óta pedig az Ifjúsági Tüke-díjat is átadják.

Idén az elismeréseket a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke, Habsburg György megbízásából Habsburg Károly Konstantin főherceg, valamint Síkfői Tamás, az alapítvány új elnöke adta át. 2024-ben ketten is Tüke-díjban részesültek. Az egyik díjazott prof. dr. Kiss László jogtudós, egyetemi tanár, az MTA tagja, volt alkotmánybíró. Kutatási területe a jogalkotás, az önkormányzatok alkotmányos helyzete és jogalkotási kérdései. „Sokrétű munkája során mindenkor aktív, kezdeményező magatartást tanúsított, nyitott volt a folyamatok megújítására, érdemi segítője a jogon belüli ellentmondások felszámolását szolgáló szakmai törekvéseknek” – hangzott el a díjazott laudációjában.

A másik díjazott prof. dr. Dóczi Tamás idegsebész, professzor emeritus, a MTA tagja, aki több mint két évtizedig vezette a Pécsi Orvostudományi Egyetem (majd a Janus Pannonius Tudományegyetem) Idegsebészeti Klinikáját. A méltatásban elmondták, Dóczi „olyan csapatot nevelt ki maga köré, amelyben tudományosan minősített idegsebész szakorvosokkal, magasan képzett ápoló személyzettel kiemelkedő színvonalú operációkat hajtottak végre az idegrendszer operálható betegségeinek sikeres gyógyítását illetően”.

A civil szervezeteknek járó kitüntetést idén három szervezet vehette át. A Jelenkor folyóirat mellett a közel 30 éve működő Pécs–Normandia Lions Clubot és az Országos Mentő Szolgálat Dél-dunántúli Regionális Mentőszervezetének pécsi közösségét díjazták. A laudációban elhangzott: a 65 éves évfordulóját ünneplő irodalmi és művészeti folyóirat Magyarország egyik legjelentősebb folyóirata, országszerte és határainkon túl is ismerik és olvassák. A Pécsett szerkesztett lap szervesen kötődik a városhoz, ugyanakkor a magyar irodalom egészének fontos része, kitartóan magas színvonalat képvisel. „Az elmúlt időszak magyar irodalomtörténetét nem lehet megírni a Jelenkor tevékenységének értékelése, elismerése nélkül. A folyóirat rendszeresen közli a városhoz kötődő szerzők értékes műveit, tanulmányokat publikál a pécsi irodalom múltjáról, s hírt ad a pécsi irodalmi műveltség és tudományos élet fontos eseményeiről.” Az elismeréssel járó érmet a Jelenkor jelenlegi főszerkesztője, „rangjának és minőségének őre”, Ágoston Zoltán vehette át, aki immár negyedszázada, 1999 óta áll a lap élén.

A hetedik alkalommal átadott Ifjúsági Tüke-díjat 2024-ben Jávorszki Hunor Bendegúz, a PTE ÁJK hallgatója kapta, akinek széles körű aktivitása példaértékű az egyetemen belül és kívül, Magyarországon és külföldön egyaránt. Idén emlékérmet ítéltek oda Tillai Gábor történész, muzeológus, idegenvezetőnek, a Tájak–Korok–Múzeumok Egyesület vezetőjének, Bozóky Anita közgazdász, tanár, művelődési menedzsernek, dr. Szabó László Gyula professzor emeritus gyógyszerész, botanikus, mezőgazdász, gyógynövénykutatónak, valamint prof. dr. Bélyácz Iván professzor emeritus közgazdásznak, az MTA tagjának.

Az ünnepségen Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Lovász István jegyző Pro Civitate díjat adott át a Tüke Alapítvány örökös tiszteletbeli alapító elnökének, Kerényi Jánosnak, a „Tüke szellemiség megteremtése és ápolása elismeréseként”.

 

(Forrás: PécsMa, BAMA. Képek: PécsMa)

2024-01-22 13:00:00