XXI. Mészöly Miklós Emléknap

A szerk.

Szekszárd város önkormányzata és a Mészöly Miklós Egyesület idén is megtartja hagyományos irodalmi rendezvényét. A Mészöly Miklós-díjat ezúttal Tompa Andrea kapja.

 

 

A Mészöly Miklós Egyesület 2004-ben alapította a Mészöly Miklós-díjat, amelyet olyan íróknak ítélnek oda, akik jelentős szépirodalmi, kritikusi vagy irodalomtörténészi életművet hoztak létre, és fontos társadalmi kérdésekben hallatják a hangjukat. A díjat – a Mészöly Miklós-emlékplakettel együtt – minden évben január 19-én, a Mészöly Miklós születésének évfordulóján rendezett emléknapon adják át az író szülővárosában, Szekszárdon. Az emlékplakettet Szekszárd városa adományozza a városhoz kötődő személyeknek, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak Mészöly Miklós életművének és az író emlékének ápolásában.

A Mészöly Miklós-díj 2024. évi díjazottja Tompa Andrea, akinek a zsűri eddigi egyenletesen magas színvonalú irodalmi teljesítményéért és különösen a Sokszor nem halunk meg című regényéért (Jelenkor, 2023) ítélte oda a díjat. A Mészöly Miklós-emlékplakettet Baranyai László író veheti át. A Mészöly Miklós-díjat Kelemen Pál, a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnöke, az emlékplakettet Csötönyi László, Szekszárd MJV Önkormányzata Közgyűlésének bizottsági elnöke adja át. A díjazottakat Szolláth Dávid, a Mészöly Miklós Egyesület elnökségi tagja, illetve Liebhauser János könyvtárigazgató laudálja.

Az ünnepélyes díjátadót pódiumbeszélgetések követik. Baranyai Lászóval Ódor János Gábor múzeumigazgató és Liebhauser János könyvtárigazgató, Tompa Andreával Visy Beatrix irodalomtörténész beszélget. Az emléknap rendezvényein a részvétel ingyenes.

 

 

(Fotó: Máté Péter / Jelenkor Kiadó)

2024-01-12 08:00:00