Hiány és emlékezet

A szerk.

Breuer Marcell életművét bemutató konferenciát tartanak november 30-án a pécsi m21 Galériában.

 

 

Breuer Marcell a 20. századi modern építészet meghatározó alakja. 1902. május 21-én született Pécsett, és itt is nevelkedett. Húszéves sem volt, amikor szülővárosát elhagyva megkezdte tanulmányait a Bauhausban. A század első évtizedeiben bútortervezőként szerzett nevet magának, majd miután 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált, építészként vált ismerté. De kapcsolatát a szülővárosával egészen haláláig megőrizte.

November 8-án, Hiány és emlékezet címmel nyílt meg a világhírű építész életmű-kiállítása a pécsi Zsolnay Negyedben található m21 Galériában. A művész életének fontosabb állomásait és műveinek kronológiáját felvonultató tárlaton Breuer legismertebb épületeinek makettjein, tervrajzain és fotódokumentumain kívül az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívumából, a Syracuse University Breuer-archívumából, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és bútordarabok is láthatók.

A kiállítás kísérőprogramjaként szervezett konferencia előadásai az életmű egyes szegmenseinek bemutatásával, a kutatás lehetséges irányainak és feladatainak kijelölésével, illetve személyes visszaemlékezések és életrajzi dokumentumok közzétételével járulnak hozzá Breuer Marcell alkotói karakterének pontosabb megismeréséhez és mélyebb megértéséhez.

 

 

(Bélyegkép: Marc Bernheim és Evelyne Bernheim: Marcel Breuer in the Whitney Museum of American Art, 1964. Marcel Breuer papers, 1920–1986, Archives of American Art, Smithsonian Institution)

2023-11-29 16:00:00