Lemberg a Duna partján

A szerk.
Cimkék: donau lounge, lviv

A Donau Lounge című irodalmi program szeptemberben az ukrán Lviv város Nemzetközi Könyvfórumára látogat. Magyarországot három író képviseli.

A 2014. szeptember 10. és 14. között Lvivben megrendezett Donau Lounge ukrán, osztrák, német, szlovák, horvát és magyar írókat vonultat fel. A magyar szereplők Csobánka Zsuzsa, Darvasi László és Méhes Károly. A bécsi magyar kulturális intézet 2012-ben indította útjára a sorozatot, amely kifejezetten a Duna-térség nemzetközi könyvvásárain kínál irodalmi-beszélgetős fórumot a régió íróinak, költőinek és történészeinek a részvételével. A Donau Lounge rendezvényeken a térség könyves újdonságaiból válogatnak a szervezők, de nagy hangsúlyt fektetnek olyan, a térség szempontjából különös jelentőségű témák megvitatására is, mint az I. világháború kitörésének 100. vagy a közép-kelet európai rendszerváltás(ok) idén esedékes 25. évfordulója.

A Donau Lounge két évvel ezelőtt a BUCH WIEN Nemzetközi Könyvvásáron debütált, s azóta nagyszabású nemzetközi kooperáció keretében igazi Duna-régiós programmá nőtte ki magát. A program egyik legfontosabb célja, hogy aktív magyar kezdeményezésre őszinte és szerethető kulturális platformot teremtsen a dunai országoknak, amelyben a nagy kulturális kohéziós erőt a Duna jelképezi. Ahogyan a 2013-as bécsi Donau Lounge egyik szlovák résztvevője, Peter Zajac professzor fogalmazott „ a közép-európai kulturális és történeti nézeteltérések a Donau Lounge segítségével maguk is félreértésekként tűnnek fel”.

2014-09-12 15:00:00