BLKD III.

A szerk.

Harmadik alkalommal adják át a Bertók László Költészeti Díjat. 2023-tól a „nagydíj” mellett egy „kisdíjat” is kioszt a kuratórium.

 

 

 

Ismert történet, hogy Bertók Lászlót húszéves korában néhány verséért államellenes izgatás vádjával börtönbüntetésre ítélte a Rákosi-rendszer. Ennek az egzisztenciális, pszichológiai terheken túl olyan gyakorlati következménye is volt, hogy lényegében megakadályozta, illetve évekkel elodázta a tényleges költői indulást. Bertók László első önálló kötete, a Fák felvonulása csak 37 éves korában láthatott napvilágot – s hogy ez megvalósulhasson, ahhoz barátai, pályatársai (többek között Fodor András, Csorba Győző, Tüskés Tibor, Szederkényi Ervin, a Jelenkor körének) támogatására is szükség volt. Később maga Bertók László is mindenkor nyitottsággal, segítőkészséggel, figyelemmel fogadta a hozzá fordulókat, élete végéig foglalkoztatta, milyen folyamatok zajlanak akár a legfiatalabb kortárs irodalmunkban. Mindennek szellemében a Bertók László Költészeti Díj a fiatal költők megsegítésére is figyelmet kíván fordítani. A BLKD 2023-tól a kiteljesedő, a kortárs magyar lírát meghatározó költői életművekért odaítélt nagydíj mellett egy 37 évnél nem idősebb, ígéretesen induló költőt is díjazni fog.

A kisdíj nyertesét a BLKD kuratóriuma (Ágoston Zoltán, Bertók Attila, Parti Nagy Lajos és Takáts József) választja ki egy jelölőbizottság javaslata nyomán. A jelölőbizottság tagja első évben Codău Annamária kritikus, a Látó szerkesztője, Fehér Renátó költő, a Hévíz főszerkesztője, valamint Mohácsi Balázs költő, kritikus, a Jelenkor és a Versum szerkesztője, Bertók László irodalmi hagyatékának gondozója. Második évtől a bizottság tagja lesz a mindenkori kisdíjas is.

A Bertók László Költészeti Díjat 2021-ben alapította a költő fia, Bertók Attila, valamint a Jelenkor folyóiratot kiadó Jelenkor Alapítvány. A díjak pénzjutalommal, díszoklevéllel, valamint évente felkért más-más művész által alkotott egyedi műalkotással járnak. Az elismerést minden évben Bertók László születésnapján, december 6-án adják át Pécsett ünnepi műsor keretében, mely a társművészetekkel történő együttműködésre is alkalmat kínál.

Idén a kortárs komolyzenei attrakció Balogh Máté Bertókiáda című művének ősbemutatója lesz, melyben a zeneszerző Harcsa Veronika énekművésszel működik együtt.

A 2023-as nagydíjat kísérő műalkotást Burkus Judit kerámiaművész, a kisdíjét pedig Sárkány Balázs szobrászművész készíti.

 

2023-10-11 16:41:13