Őszi évad a Pannon Filharmonikusokkal

A szerk.

Szeptember 11-én következik a Pannon Filharmonikusok évadnyitó hangversenye a Kodály Központban. A zenekar 2014 őszén is számos koncerttel, hazai és külföldi vendégművésszel várja a közönséget.

Idén is izgalmas évadra készül a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központban. A szeptember 11-ei nyitóhangversenyen Aram Hacsaturján és Bartók Béla darabjaiból hallhatunk részleteket. A két zeneszerző rokon vonása, hogy a népzene mindkettejük művészetére nagy hatást gyakorolt. Az esten Hacsaturján Hegedűversenye hangzik el, valamint az Adagio a Spartacus című balettjéből. A koncert zárószáma Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája lesz. A koncerten közreműködik Baráti Kristóf (hegedű), Komlósi Ildikó (mezzoszoprán) és Palerdi András (basszus); vezényel Bogányi Tibor.

A Pannon Filharmonikusok az év végéig számos komolyzenei koncerttel, hazai és külföldi vendégművésszel várja a közönséget országszerte. 2014 decemberéig a következő hangversenyekre látogathatunk el a Kodály Központban:

Szeptember 27.: XVIII. Európai Bordalfesztivál – Gálakoncert

Johann Strauss, Carl Otto Nicolai, Verdi, Rossini, Erkel, Kodály, Huszka Jenő és Ifj. Somorjai József művei hangzanak el; vezényel Lakner Tamás és Vass Attila.

Október 1.: Díszhangverseny a zene világnapján

Charlotte Coulaud francia zongoraművész közreműködésével Rahmanyinov II. zongoraversenye és Csajkovszkij Manfréd-szimfóniája hangzik el; vezényel Bogányi Tibor.

Október 9.: Music by…  – filmzenék mesterfokon

A koncerten népszerű filmzenéket szólaltatnak meg a klasszikus alkotásoktól a legfrissebb mozisikerekig. Vezényel Christian Schumann.

Október 15.: A Pannon Filharmonikusok vendége a Kelemen Kvartett

A nemzetközileg elismert Kelemen Kvartett első országos turnéján vendégeskedik Pécsett.

Október 18.: Ínyencség és elegancia

A közönség Schubert VIII. szimfóniáját, Korngold Hegedűversenyét, Debussy Jeux (Játékok) című tánckölteményét és Ravel La valse című táncfantáziáját hallhatja az orosz hegedűművész, Kirill Troussov közreműködésével. Vezényel Howard Williams, aki 2013-tól a Pannon Filharmonikusok örökös tagja.

Október 31.: Hangverseny az elhunytak emlékére

Brahms A végzet dala című kórusműve és Német requiemje hangzik el Kriszta Kinga (szoprán), Perencz Béla (bariton) és a Nyíregyházi Cantemus Kórus közreműködésével. Vezényel Kovács János.

November 13.: Kis esti zene

Mozart G-dúr szerenádja (K.525 „Kis éji zene”), Michael Haydn D-dúr szerenádjának Adagio és Allegro molto tétele, illetve Brahms III. (F-dúr) szimfóniája hangzik el Berkes Kálmán vezényletével. Közreműködik a Győri Filharmonikus Zenekar, valamint Gál László kürtön és Fejér András harsonán.

November 22.: Gavrilov Párizsa

Paul Dukas Fanfár című művét, La Péri című tánckölteményét, Szergej Prokofjev I. zongoraversenyét, Maurice Ravel Zongoraverseny bal kézre című darabját és Camille Saint-Saëns Haláltáncát hallhatja a közönség Bogányi Tibor vezényletével. Közreműködik az orosz zongoraművész, Andrej Gavrilov.

December 4.: Bach és reformáció

A műsoron Johann Sebastian Bach E-dúr és a-moll hegedűversenye, valamint Carl Philipp Emanuel Bach E-dúr és A-dúr szimfóniája. Végül Félix Mendelssohn V. „Reformáció” szimfóniájával zárul a koncert. Közreműködik Kalló Zsolt hegedűn, vezényel Vass András.

A koncertek részletes leírásáról, pontos időpontjáról, valamint a jegy- és bérletárakról a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok honlapján tájékozódhatnak.

 

2014-09-09 15:00:00