Irodalom a Katlanban

A szerk.
Cimkék: ördögkatlan

A 16. Ördögkatlan Fesztiválon többek között Krusovszky Dénest, Tóth Krisztinát és Visky Andrást is meghallgathatják az érdeklődők.

 

 

 

Az augusztus 1-je és 5-e között megrendezett fesztivál ismét színes irodalmi programokat kínál. Kedden 19 órától Nagyharsányban a Narancsligetben Csengey Dénes és Bereményi Géza dalszövegeinek, valamint Bérczes László beszélgetőkönyvének felhasználásával Cseh Tamás élettörténete rajzolódik ki Szabó Balázs, Vecsei H. Miklós és Ratkóczi Huba zenés irodalmi estjén. Szerdán 15, illetve 17 órától a Mokos Pincészetben a Vecsei H. Miklós által alapított QJÚB zenekar Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján írt A kocka kibontása című zenés műsorukat adják elő, 16 órakor a beremendi Kovácsműhelyben Simon Márton és iamyank közös előadása hallgatható meg. A Vylyan Teraszon 14 órától Bódis Krisztával Nagygéci Kovács János beszélget regénysorozatáról, amelynek középpontjában a huszadik század egyik legsokoldalúbb nőjének, a filmrendezőként, néprajzkutatóként és ruhatervezőként is számontartott Tüdős Klára élete áll. Ugyanitt 16.30-tól Tóth Krisztinát Csepely Adrienn kérdezi az elmúlt években írt elbeszéléseket és tárcanovellákat összegyűjtő Ahonnan látni az eget című kötetéről.

Csütörtök délután az irodalmi programok a Vylyan Teraszon kezdődnek. 14 órától Nádasdy Ádám Hordtam az irhámat című könyvét Grecsó Krisztiánnal mutatja be, majd ugyanitt 16.30-tól Szabó T. Anna és Dragomán György közös estjükön könyvekről, valamint konyhai és irodalmi műhelytitkokról mesélnek. 18 órától a beremendi tornateremben a Kaposvári Egyetem színművész szakos hallgatóinak (Kelemen József és Fándly Csaba osztálya) Arany-balladák című előadásában a szerző életműve találkozik a fizikai színházzal. A nagyharsányi Narancsligetben Másnap címmel Beck Zoltán és Szűcs Krisztián adják elő Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalait 19 órától.

Pénteken 10 órától a Pécsi Pagony Családi Olvasó- és Játékliget meseolvasással, kézműves foglalkozásokkal és társasjátékokkal várja a gyerekeket a nagyharsányi Narancsligetben. Aki aznap lemaradt volna az ottani programokról, másnap pótolhatja. A Pécsi Bölcsész Udvarban Hornok Máté tart rendhagyó irodalomórát Weöres Sándor Én és a világ című verséhez kapcsolódóan 16 órától. A Mokos Pincészetben 15-kor és 17.30-kor Mácsai Pál, Máté Gábor és Lukács Miklós Különkiadás című zenés irodalmi esten idézik meg Esterházy Péter és Örkény István alakját. Ezen a napon is komoly irodalmi programok várják a Vylyan Terasz látogatóit. 14 órától Háy János új verseskötetéről és T. S. Eliot The Waste Land című művének általa készített új fordításáról, a Szikföldről beszél, majd 15 órakor Juhász Anna kérdezi Visky Andrást a nagysikerű Kitelepítés című regényéről, végül 17.30-kor Krusovszky Dénessel Levelek nélkül című könyvéről Veiszer Alinda beszélget. A Narancsligetben 19 órától Beck Zoltán és Grecsó Krisztián adja elő a Hoztunk valamit magunkból zenés estjét.

A fesztivál zárónapján, szombaton 14 órától a beremendi református templomban Zoltán Áron a VerShaker elnevezésű produkciójában Kemény Zsófi Most vagyok soha című verseskötetének darabjait mutatja be a szerzővel. Ugyanekkor a nagyharsányi Pécsi Bölcsész Udvarban Beck Zoltán tart előadást a dalszöveg és a versszöveg közti különbségekről és hasonlóságokról, majd 16 órától Bosák Levente tart rendhagyó irodalomórát Borbély Szilárd Nincstelenek című könyvéről. Szintén 14 órakor a nagyharsányi szoborparkban a Hetedhéthatár online kulturális magazin irodalmi délutánjára kerül sor. A Vylyan Teraszon 14 órától Csáki Judit beszélget Csuja Imrével az Imi, ne csináld! című portrékönyvről, 16.30-tól Boldizsár Ildikót a „Hogyan segítsék én terajtad?” című könyve kapcsán Veiszer Alinda kérdezi a mesék terápiás jellegű használatáról. A Vylyan Teraszon a fesztivált 18 órakor slam poetry-est zárja, immár tizenegyedik éve. Este a beremendi református templomban 18 órakor Csuja Imre ad verses előadóestet. Nagyharsányban a Narancsligetben 20 órakor Háy János és Rozs Tamás Petőfi-estjére kerül sor.

2023-08-01 15:59:49