Janus Pannonius Költészeti Nagydíj

A szerk.

Augusztus 29-én adják át Pécsett a Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat. Az idei kitüntetett  Adonis és Yves Bonnefoy.

Nyolc jelölt közül a libanoni Adunis Ali Ahmad Sa'íd Asbar, művésznevén Adonis és a francia Yves Bonnefoy kapja a 2014-es Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat. A magyar PEN-klub elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított díjjal olyan jelentős életművel rendelkező költőket ismernek el, akik hozzájárulnak a kultúrák közötti párbeszéd erősítéséhez.

A szakmai zsűri a díjazottak mellett hat lírikust jelölt: az amerikai Charles Bernsteint, a brazil Augusto de Campost, a norvég Knut Ødegård-t, a spanyol Justo Jorge Padrónt, az angol Tom Rawortht és az amerikai Cole Swensent.

Adonis (1930) szíriai születésű libanoni költő, Bejrútban 1957-ben Júszufal-Khállal létrehozta a Si’r (Költészet) folyóiratot, melyben elsőként közölt arab fordításban nyugati költőket. Közel húsz könyvet írt arabul, amelyek legtöbbjét franciául is kiadták. Angol nyelvű válogatott versgyűjteménye 2011-ben elnyerte a Griffin-díjat. Magyarul nem jelent meg kötete.

Yves Bonnefoy (1923) francia költő, irodalomtudós és művészettörténész. 1981-től a College de France összehasonlító poétika tanszékén oktat, professzor emeritus. Magyarul két kötete jelent meg: Még egyre az a hang (ford. Timár György, Európa, 1973) és Kép és jelenlét: Yves Bonnefoy válogatott írásai (szerk. Sepsi Enikő, Argumentum, 2007).

Az ünnepélyes díjátadóra június 29-én kerül sor a Janus Pannonius-síremlék koszorúzása után Pécsett az Északnyugati Várfalsétánynál. Az ezt követő zártkörű gálaesten Szőcs Géza beszélget a díjazottakkal, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Érdi Tamás, másnap Hobo és Mózes Tamara zenél.

 

2014-08-27 10:00:00