Art Factory Pécs

Tóth Eszter

Az Ancora Art Galéria kiállítása pécsi műteremházakba ad bepillantást – Tóth Eszter ismertetője.

 

 

 

 

 

Izgalmas az a fordulat, ahogy műteremházakként támadnak fel használaton kívüli városi és ipari terek. A néhány évtizede indult tendencia mára elterjedt gyakorlattá vált. Mindez nem tekinthető pusztán újrahasznosításnak, a passzív helyeket művészek, művészközösségek lakják be, voltaképpen a művészet sajátos platformjává, speciális terévé válnak.

Pécs arculatának meghatározó része a kultúra, melyhez hozzátartozik a művészet láthatósága és elérhetősége. A műteremházak és műhelyek egy város életében felhívják a figyelmet a kortárs művészet jelenlétére is.

A régi Tűzoltó Laktanya az önkormányzat és a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága kollaborációjának hangsúlyos állomása, amely közel húsz éve működik, és biztosít műtermet kortárs művészeknek. A Tűzoltó Platform a PBMT-n belül jött létre, tagjai zömmel festők, akik rendszeresen alkotnak jelenleg is a házban. Az épületben termékeny munka folyik, a műtermeket napi szinten használják, jelenleg Fejős Miklós, Király Eszter, Nyilas Márta, Somody Péter, Ernszt András, Herczeg László, Horváth Gábor, Horváth M. Zoltán, Kiltau Kinga, Szentgróti Dávid, Bóbics Diána, Pápay Kornélia.


Varga Rita műterme

Pécsett és Baranyában jelentős számú művész él, még több műteremházat is elbírna a művészközösség. Ezért is hiánypótló az a kezdeményezés, amelyet a Közelítés Művészeti Egyesület és a Pécsi Sörfőzde tulajdonosai hívnak életre.

2022 áprilisától a sörgyár műtermi célra rendelkezésre bocsátott helyiségeibe 13 művész költözhetett be, s így létrejöhetett az Art Factory Project és Alkotóművészeti Inkubátorház, Bozsó Nóra, Böhm Gergely, Burkus Judit, Bóbics Diána, Komjáthy Máté, Knyihár Bence, Makra Zoltán, Makrai Adél, Nagy Sarolta, Orosz Klára, Palatinus Dóra, Szabó Klarissza Médea, Varga Rita jelenlétével.


Makrai Adél műterme

A két helyszínen dolgozó művészek közül jó néhányan a magyarországi kortárs művészet meghatározó alakjai, a PTE Művészeti Kar oktatói, aktív kiállítási és publikációs tevékenységet folytatnak. A műteremházak szellemi közösséget formálnak, ahol megoszthatóvá válnak gondolatok, látásmódok, művészeti hozzáállások. A művészek fogadhatnak vevőket, rezidenciaprogramra jelentkezőket, egyetemi hallgatókat, rendezhetnek nyílt napokat, műterembejárásokat; voltaképpen a kortárs művészeti élet vérkeringését pezsdítik fel, teszik élővé és hozzáférhetővé.

Az Ancora Art Galéria kiállítása a műteremházakban folyó munkába ad betekintést, reprezentálja a pécsi kortárs művészeti szcéna egy meghatározó szegmensét, keretbe foglalja a nyitott műterem programot, és kísérőprogramjai által párbeszédet indítványoz a kortárs művészet és a befogadó közönség között.

(Bélyegkép: Bozsó Nóra műterme; Fotók: kortepan)

2023-06-09 07:00:00