Hommage à Bertók László

A szerk.

Bertók László-esttel készül a CentriFUGA, a Pécsett tavaly bemutatott darabok mellett ősbemutatók is elhangzanak a budapesti FUGA-ban felcsendülő kortárs zenei koncerten.

Bertók László írásai a Jelenkor folyóiratban>

A 2021-ben megalapított Bertók László Költészeti Díj átadóestjein fontos szerepet kap a zene: az a művészet, amely a legközvetlenebbül kapcsolódik a költészethez. Bertók László verseit eddig kevesen zenésítették meg. A Szélkiáltó együttes Platón benéz az ablakon című lemeze kivételt képez ez alól, de az újzenei szcéna figyelmét eddig elkerülték a pécsi költő versei.

Pedig az eddigi két átadóest éppen arról győzhet meg minket, hogy igen inspiráló lehet ez a találkozás. A Bertók-költészet nagyon is tele van zenei vonatkozásokkal, zenei elvek mentén szerveződő szövegekkel, jól kiaknázható színpadi effektusokkal. Gazdag hangzó világa, nyüzsgő, mocorgó ritmusai inspirálóan tudnak hatni a kortárs zeneszerzőkre.

A 2022-es díjátadón a házigazdák – a Jelenkor Alapítvány és a Pannon Filharmonikusok – vendége a CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely volt. A műhelyhez kapcsolódó öt zeneszerző összesen hat Bertók-verset zenésített meg, melyeket a Tatai Nóra énekművész és Szabó Ferenc János zongorista-zenetörténész alkotta duó szólaltatott meg. A dalok nagyon különböző módokon keltették új életre Bertók verseit, de mindegyik darab arról árulkodott, hogy ezek a költemények frissen, modern hangon tudnak megszólalni a kortárs komponisták feldolgozásaiban.

A pécsi koncerten Horváth Bálint, Szőcs Márton, Kedves Csanád, Tornyai Péter és Balogh Máté dalai hangzottak el (Balogh már az első díjátadón is részt vett Bertók verseire írt kantátájával és Intrada című darabjával). A FUGA Budapesti Építészeti Központban szervezett koncert műsora két újabb ősbemutatóval egészül ki. Sándor László Öt maxima – Bertók László firkái alapján, illetve Sáry Bánk Megmarad minden című darabja hangzik el, vagyis tovább növekszik a Bertók költészetén alapuló kortárs zenei repertoár.

 

 

(A pécsi koncertről készült fotót Tóth László készítette. A Bertók-díj 2022-es átadóestjéről további képek a galériában.)

2023-03-23 16:00:00