Ünnepi díszhangverseny

A szerk.

A nemzeti ünnepen a Pannon Filharmonikusok hagyományosan egykor élt és kortárs magyar zeneszerzők műveiből válogat. Az est karmestere idén a zenekart első ízben dirigáló Jankó Zsolt lesz.

 

„Másképpen lesz holnap, másképpen lesz végre”

 

Dubrovay László március 23-án ünnepli 80. születésnapját. A koncerten Petőfi Sándor verseire írt zenekari dalciklusának ősbemutatója hangzik el. A dalciklust kifejezetten a költő születésének 200. évfordulója ihlette. „Több magyar költő verseit megzenésítettem már, mint Ady Endre, József Attila, Nagy László, Weöres Sándor, Gyurkovics Tibor, de Petőfi eddig kimaradt. Most úgy éreztem, tartozom neki ezzel. 14 éves korom óta foglalkoztatott költészete. Amikor egy távoli rokonnál Kiskőrösön nyaraltam, elvittem magammal Petőfi összes verseit, és végigolvastam. Végül 79 évesen készítettem el a dalciklust” – vallott egy interjúban Dubrovay a nemrég elkészült darabjáról.

Kodály Zoltán Páva-variációi a magyar népdal legrégebbi rétegéhez nyúlnak vissza: a mintaszerűen kvintváltó, tisztán pentaton dallam a régi stílus egyik legismertebb képviselője. Kodály a Páva-témával már 1937-ben elkezdett foglalkozni, amikor felkérést kapott egy Ady-vers megzenésítésére a költő születésének 60. és a Munkás Dalosszövetség megalakulásának 30. évfordulója alkalmából. A Vér és arany című kötetben, 1907-ben jelent meg Ady Endre Fölszállott a páva című verse, „a népi szöveg döbbenetes erejű, forradalmi továbbgondolása”.[1] Ekkor a dallam még nem volt ismert, Kodály kórusfeldolgozásában azonban már a népi dallammal ötvözte az Ady-vers szövegét. A zenekari variáció a kórusmű továbbfejlesztése. A művet a zeneszerző az amszterdami Concertgebouw zenekarának ajánlotta, fennállásuk 50. évfordulója alkalmából, melyet az együttes 1939 novemberében, a háború küszöbén mutatott be.

Így tehát a forradalom évfordulójára szervezett pécsi ünnepi műsort idén több évfordulóból komponálták, forradalmi korszakokat, viharos évtizedeket, a háború árnyékában zajló mindennapokat és azok költészetét idézve meg.

 

(Bélyegkép: Dubrovay László, forrás: PFZ)


[1] Fölszállott a páva – változatok egy magyar népdalra. Nemzeti Filharmonikusok.

2023-03-13 15:00:00