A muzsikus, a menedzser és a civil

A szerk.

A Pannon Filharmonikusok új örökös tagot választott, átadta a Lickl-díjakat, fákat ültetett a korábban elhunyt tagjai emlékére, a közönség pedig továbbra is szavazhat az év legkedvesebb muzsikusaira.

 

A pécsi zenei együttes Örökös tagjainak sorába választotta Gergely László koncertmestert, a Pécsi Szimfonikus Zenekar egykori primáriusát, a Pannon Filharmonikusok nyugalmazott hegedűművészét, aki a Pécsi Nemzeti Színházban szolgálatot teljesítő koncertmesterként a pécsi zenés színházi előadások színvonalának megteremtésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. „Közösségépítő embersége, szakmai támogató hozzáállása, a zene iránt több évtizeden át Pécsett végzett, elkötelezett és alázatos munkája példa lehet mindannyiunk számára” – olvasható a zenekar közleményében. Az Örökös tagságról szóló oklevelet Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója adta át a december 8-i bérletes hangversenyen.

December 12-én hagyományos társulati ülés keretében adták át a Lickl-díjakat. Lickl György (Johann Georg Lickl) 1811-ben alapította meg Pécsett a mai együttes elődjének számító Zeneművész és Énekes Társaságot, amely jótékony célból, a muzsikus özvegyek és árvák megsegítésére szervezte első hangversenyét. A 2016-ban alapított díj Lickl szellemiségét hivatott életben tartani azzal, hogy minden évben az együttes egy művészét, a menedzsment egy tagját és a zenekarral együttműködő civil partnert díjaznak, elismerve a város számára is kiemelkedő társadalmi szerepvállalásukat. „A díj alapításával a zenekar azokra kívánta felhívni a figyelmet, akik a közös gondolkodásban és cselekvésben jeleskednek, kezdeményeznek, proaktívak, és tesznek azért, hogy a Pannon Filharmonikusoknak az alapításkor vállalt társadalmi felelősségvállalása teljesüljön” – fogalmazott Horváth Zsolt.


Gergely László (Fotó: Dékány Zsolt)

A zenészeknek járó díjat idén Deák Márta hegedűművész, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere kapta. A menedzsment kategória díjazottja Dobos László hangmérnök, akusztikus, stúdióvezető, karnagy, a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának művészeti vezetője. A zenekar külső partnereinek járó Lickl-díjat ebben az évben a zenekar mecénás támogatója, a Gondoldó Könyvelési Vállalkozás-szervezési és Tanácsadó Kft. tulajdonosa, dr. Biró Zoltán és neje, dr. Biróné dr. Papp Ilona ügyvezető kapta.

December 14-én a zenekar közössége fákat ültetett az elhunyt örökös tagjainak emlékére. 2022. április 1-jén már egy fa a talajba került Tamás János trombitaművész emlékére. Most Barth István fuvolaművész, Kircsi László oboaművész, Zseni Nándor fagottművész, valamint Szkladányi Péter fuvolaművész munkásságának, személyiségének kívánt emléket állítani a zenészekből álló közösség. „A 6-os út felőli parkszegletben magnóliából, azaz liliomfából álló kis liget alakul így ki, amelynek gyönyörű virágdíszében tavasszal gyönyörködhetnek a város lakói” – írja a közlemény.

A közönség továbbra is szavazhat az év legkedvesebb női és férfi muzsikusára. A közönségdíjasok a pécsi Doro Ékszer által felajánlott ékszerkollekciót, illetve a Corso Hotel felajánlásából az Accent Hotels Art Hotel Szeged szállodájában eltölthető hétvégét, valamint az Alexandra Könyvkiadó felajánlásából mindkét díjazott nagyértékű könyvutalványt kap ajándékba. December végéig lehet szavazni a zenekar honlapján kialakított online felületen, illetve 2023. január 2-án, az Újévi díszhangversenyen még személyesen is leadhatják szavazataikat a közönség tagjai. A díjazottak kihirdetésére és az ajándékok átadására az Újévi díszhangversenyt követő exkluzív állófogadáson kerül sor.


A 2022. évi Lickl-díjasok (Fotó: Vass Benjámin)

De nem kell januárig várni a következő hangversenyre: a Pannon Filharmonikusok szeretettel vár mindenkit december 16-i karácsonyi hangversenyére a Pécsi Bazilikába. A Karácsonyi kalendárium elnevezésű koncert az elmúlt félezer év kóruszenéjéből válogat: Palestrinától és Byrdtől kezdve Bachon és Mozarton át Kodály Zoltánig és Ralph Vaughan Williamsig terjed a műsor. A koncerten közreműködik Najbauer Lóránt énekművész, a Fesztiválkórust a zenekar örökös tagja, egykori vezető karmestere és művészeti igazgatója, Howard Williams vezényli.

 

(Forrás: PFZ. Bélyegkép: Horváth Zsolt, fotó: Vass Benjámin)

2022-12-14 19:00:00