Komlós Aladár-díj 2022

A szerk.

Idén Darvasi Ferenc veheti át az elismerést.

Darvasi Ferenc írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

Az 1992-ben alapított Komlós Aladár-díjat a huszadik század jeles írójának, irodalomtörténészének tiszteletére hozták létre egykori tanítványai. A díjat évenként ítélik oda a mai magyar irodalom egy kiemelkedő kritikusa, irodalomtörténésze számára. A 2004-ben újjáalakult zsűri korábban többek között Margócsy István, Angyalosi Gergely, Tverdota György, Takáts József, Reményi József Tamás és Dérczy Péter is munkásságát is díjazta. A jelenlegi zsűrit Sándor Iván, dr. Salamon Ferenc és Bazsányi Sándor alkotják.

Az elismerésben idén Darvasi Ferenc részesül.

Az 1978-ban született, íróként, szerkesztőként és értekezőként ismert, jelenleg a Helikon Kiadó szerkesztőjeként dolgozó Darvasi Ferencet 2008-ban Bárka-díjjal és a A Vörös Postakocsi Díjával is jutalmazták. 2010-ben jelent meg Határjárás című kritikagyűjteménye a Kortárs Kiadónál, majd 2012-ben Elválik címmel látott napvilágot novelláskötete a Palatinus Kiadó gondozásában. 2015-ben jelent meg első, Mándy Iván életművével foglalkozó könyve a Corvina Kiadónál Köztünk vagy – Beszélgetések Mándy Ivánról címmel (melynek egy részlete a 2014-es nyári Jelenkorban is olvasható), majd 2018-ban Mándy Iván válogatott levelezését, illetve Ciklon címmel válogatott novelláit is közzétette a Magvető Kiadónál. „Sose tudja a gyerekkorát elfelejteni?” – Mándy Iván élet- és pályarajza munkacímű monográfiáját a Litera közli folytatásokban.

A Komlós Aladár-díj ünnepélyes átadására november 18-án pénteken 17 órakor kerül sor az Írók Boltjában. A díjazottról Reményi József Tamás mond laudációt.

 

(Fotó: Corvina Kiadó)

2022-11-15 09:00:00