Soltra Elemér-kiállítás nyílik Pécsett

A szerk.

November 10-én, a pécsi Modern Magyar Képtárban nyílik kiállítás Soltra Elemér műveiből, „Lírai absztrakció és A tavasz tizenhét pillanata” címmel.

A tárlat elsősorban Soltra Elemér (1922–2013) absztrakt festői életművére koncentrál, melyről Anghy András a következőket írja: „Soltra absztrakt művészetének legjelentősebb, autonóm darabjai azok a fekete és fehér, sötét és világos színek drámai kontrasztjára alapuló képek, melyeken egymásra halmozott, préselt, gyűrődő, tömörített motívumok katasztrófapillanatait látjuk. Az absztrakció itt önnön eredeteként, dekonstrukcióként, a formák »széttöréseként« érti meg önmagát”.

A kiállításon – Soltra absztrakt képeinek „realisztikus ellenpólusaként” – látható lesz a művész női aktokat ábrázoló 17 erotikus rézkarca is, mely összefoglaló címével (A tavasz tizenhét pillanata) az egykor népszerű szovjet TV-sorozatra utalva, „finom iróniával viszonyul létrejötte, az 1970-es évek szürkén erotikátlan korszakához” – olvasható Anghy elemzésében.

A Modern Magyar Képtár Képtári tárlatok pécsi műbarátoknak sorozata keretében rendezett kiállítás a Janus Pannonius Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának gyűjteményéből, valamint magángyűjtemények anyagából válogat. A tárlatot Nagy András, a JPM Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője nyitja meg.

 

 

(Forrás: JPM)

2022-11-09 18:00:00