Építészeti pályázat Lantos Ferenc emlékére

A szerk.

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata meghirdeti építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építészek számára.

 

Lantos Múzeum Pécs 2022 címmel a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata olyan épületterv benyújtását várja, amely Lantos Ferenc és a természet erős kapcsolatát egy épületben megformálva mutatja be, és méltó emléke lehet a pécsi kötődésű művésznek.

A kiírás elvárása többek között, hogy a tervezett épület harmonikusan illeszkedjen a környezetbe; vegye figyelembe a helyi építészeti hagyományokat; természetes anyagokat használó, egyedi hangvételű legyen; formavilága és konstrukciója ne legyen kitéve a gyors avulásnak.

Lantos Ferenc (1929–2014) pécsi születésű Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, művészpedagógus, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja, Pécs díszpolgára. Képzőművészként Pécs 20. századi művészeti világának egyik legjelentősebb alakja. Festőként, grafikusként, köztéri zománcfrízek alkotójaként, porcelán dísztárgyak tervezőjeként egyaránt ismert, szisztematikusan építkező életművével összhangban végzett művészetpedagógia tevékenysége több egymást követő generáció gondolkodását határozta meg. Rendkívül fogékony volt a természet ritmusára, a zenében is fellelhető arányokra. Ez az organikus szemlélet és a szakadatlan kísérletezni vágyás volt az alapja minden művének. A pályázat kiírójának szándéka, hogy a tervezett épület is ezt a szellemiséget tükrözze.

 

A teljes pályázati kiírás a Magyar Művészeti Akadémia honlapján található.
A pályázat benyújtásának határideje: 2022. december 12.

 

 

2022-10-21 14:07:46