Annie Ernaux kapta az irodalmi Nobel-díjat

A szerk.
Cimkék: annie ernaux, nobel

2022-ben a francia írónő nyerte el az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntése alapján.

 

Annie Ernaux a kortárs francia regény meghatározó alakja. 1940. szeptember 1-jén született az észak-franciaországi Lillebonne-ban, munkáscsalád gyermekeként. A roueni és a bordeaux-i egyetemen szerzett pedagógusdiplomát, eleinte gimnáziumi tanárként dolgozott. Első regénye 1974-ben jelent meg Les Armoires vides címmel.

Művei gyakran épülnek fel önéletrajzi elemekből, de történeteiben fontos társadalmi problémákat jelenít meg. „Amikor olvasod, félsz, hogy meglátod benne önmagad, és akkor majd muszáj lesz levonnod a saját következtetéseidet, de mégis tovább olvasol” – írja róla Christine Détrez francia szociológus. Détrez szerint az írónő könyvei olyan hatással vannak a mai francia nőkre, amilyen hatással Beauvoir művei voltak az előző generációra.

Az Akadémia indoklása szerint a díjat „azért a bátorságért és pontos éleslátásért” kapja, „amellyel feltárja a személyes emlékezet gyökereit, elidegenedését és kollektív korlátait”. Ernaux „következetesen, több szemszögből vizsgál egy életet, amit meghatároznak a gender, a nyelv és a társadalmi réteg ellentétei” – áll a közleményben.

Az írónőnek több műve is olvasható magyarul. Lánytörténet (Mémoire de fille) és Évek (Les Années) című regénye az elmúlt években jelent meg a Magvetőnél Lőrinszky Ildikó fordításában. 2007-ben a Széphalom Könyvműhely gondozásában látott napvilágot két kisregénye: az Árulás és az Egy asszony, melyeket Szávai János fordított magyarra.

Annie Ernaux könyvéből készült az Esemény (L’Événement) című francia film, amely idén elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. A filmet Magyarországon szeptemberben mutatták be.

 

(Forrás: Litera / Fotó: Ernesto Ruscio, Getty Images)

2022-10-06 15:00:00