Irodalom a Katlanban

A szerk.

A 15. Ördögkatlan Fesztiválon Milbacher Róbert, Schein Gábor és Ágoston Zoltán beszélgetését is megtekinthetik az érdeklődők.


Az augusztus 2–6. között megrendezett fesztivál ismét színes irodalmi programokat kínál. Szerdán Nagyharsányban Both Miklós Ukrán Udvarában Nagygéci Kovács József, a Pannon Tükör főszerkesztő-helyettese kérdezi Gazda Albertet Leningrád című regényéről 14.30-as kezdéssel, majd 18 órától a szintén nagyharsányi Narancsligetben Egy lelkésznő utazásai címmel Háda Fruzsina előadása következik, melyben Január Herceg (Baksa-Soós János) hajónaplói, képei és zenéi elevenednek meg (az előadás ugyanezen időpontban csütörtökön és pénteken is megtekinthető). Szintén szerdán találkozhatnak az érdeklődők a Magvető szerzőivel a Vylyan Teraszon: 14 órától Szegő János és Parti Nagy Lajos idézi meg Kner Piroska alakját, 16:30-tól pedig Turi Tímea kérdezi Erdős Virágot.

Csütörtök délelőtt 10-től Tasi Katalin Lányka, tükörben című verseskötetének interaktív bemutatója zajlik a Narancsligetben, majd ugyanitt 14.30-tól Agócs Írisszel rajzolhatnak közösen a gyerekek és a felnőttek. A nagyharsányi Pécsi Bölcsész Udvarban 13.30-as kezdéssel Béres Judit tart irodalomterápiás foglalkozást, fél háromtól pedig lapunk főszerkesztője, Ágoston Zoltán kérdezi Milbacher Róbertet és Schein Gábort az irodalom bulvárosodásáról. A Vylyan Teraszon 14 órától Nagygéci Kovács József beszélget Csengey Balázzsal és Szálinger Balázzsal, Csengey Dénes Távmondat című könyvének szerkesztőivel, amit Beck Zoltánnak és Szűcs Krisztiánnak a kötet címadó verse ihlette Másnap című előadása követ Csengey Balázs és Bérczes László közreműködésével. A Beck-Szűcs-páros aztán 21 órától a beremendi DDC Műhelyben játssza Cseh Tamás és Csengey Dénes „soha nem látott dalait”, ám a Vylyan Terasz is tartogat még izgalmas programokat csütörtökön: 16.30-tól Szegő János kérdezi Szabó T. Annát a költő Vagyok című új kötetéről, 18 órától pedig Csemer Boglárka „Boggie” és Grecsó Krisztián közös estje következik.

Pénteken 14 órakor Harag Anita és Háy János, illetve a szerkesztő Haász János szereplésével mutatkozik be a Telex tárcarovata a DDC Kovácsműhelyben Beremenden. 14.30-tól a Narancsligetben Tasi Katalinnal adja elő Papírszínház meséit. A Vylyan Teraszon 14 órától Nyáry Krisztiánnal, 16.30-tól pedig Grecsó Krisztiánnal és Turi Tímeával találkozhatnak az érdeklődők, 18 órától pedig megtekinthetik Pál András, Rozs Tamás és Valcz Péter Most, mikor a vers újra divatba jött című előadását a kortárs költészet „használhatóságáról”.

Szombaton 14.30-tól a Narancsliget ad otthont Dániel András közönségtalálkozójának. 17:30-kor két izgalmas program is kezdetét veszi: a Beszélgetések Sheryl Suttonnal nyomán Visky András rendezésében készült előadás során Visky Ábel némafilmje szolgál háttérként Hámori Gabriella és Vecsei H. Miklós játékához (DDC Kovácsműhely); Kálid Artúr pedig a Szénakutyák című képzeletbeli dokumentumjátékot mutatja be Göttinger Pál rendezésében, mely Weöres Sándor macskájáról szól. A Vylyan Teraszon 14 órától Závada Pál szerepel (akit Szegő János kérdez), 16.30-tól pedig Vámos Miklós, majd 18 órai kezdettel Slam Poety előadás zárja a terasz programjait. Este 21.30-tól a nagyharsányi Szoborpark Amfiteátrumában Háy János és Beck Zoltán közös előadása látható.

2022-07-28 06:00:00