Krasznahorkai László nyerte a Libri-díjat

A szerk.

Kihirdették a Libri irodalmi díjak idei győzteseit. A Libri irodalmi díjat Krasznahorkai László, míg a közönségdíjat Bödőcs Tibor kapta.

Krasznahorkai László írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

Krasznahorkai László Herscht 07769 című regényét választotta 2021 legjobb szépirodalmi kötetének az ötfős zsűri. A közönségszavazatok alapján odaítélt Libri irodalmi közönségdíjat Bödőcs Tibor kapta Mulat a Manézs című politikai szatírájáért. Károlyi Csaba, a zsűri tagja laudációjában így fogalmazott Krasznahorkai alkotása kapcsán: „Egy regény, amelyben a kisemberek leghétköznapibb sorsa érintkezik a világmindenség fizikájával és zenéjével, és amelyben az emberek élete nem ér többet, mint a farkasoké… Egy regény, amelynek hősével nem szeretnék ma a »kegyetlen éjszakában« találkozni, de mégis szeretném megérteni a lelkét. Kivételes erejű írónk új regényét ünnepelhetjük, a kevesek egyike ő, akit itthon és a világban is szeretnek. Hiába németek most a hősei, megjegyzem, kelet-németek, éppen olyanok ők, mintha itt laknának a sarkon.” A kötetről Venyercsán Dávid írt kritikát a Jelenkor folyóirat 2021/5. számában. Bödőcs Tibor immár másodszor nyeri el a közönségdíjat: 2018-ban a közönségszavazatok Addig se iszik című könyvét hozták ki győztesnek.

Az idén hetedik alkalommal átadott díjakat a Libri Könyvkereskedelmi Kft. alapította 2016-ban, az előző év legjobb magyar szépirodalmi könyveinek elismerésére. A kritériumoknak megfelelő könyvekből összeállított hosszú listán 150 kötet szerepelt, majd a 189 főből álló szakmai bizottság állította össze a tízes „shortlist”-et. Ebből választotta ki a Libri irodalmi díj nyertesét az ötfős zsűri, melynek tagjai: Bálint András színész, rendező, Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, egyetemi oktató, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese és Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A Libri irodalmi közönségdíjat minden évben a legtöbb közönségszavazatot megszerző könyv nyeri el. Idén több mint 21 000 szavazat érkezett. A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

 

(Forrás: litera.hu / Fotó: Szilágyi Lenke)

2022-05-19 21:00:00