Jelenkor színpad a Trafikban

POSzT OFF

A szerk.

Irodalom és zene a pécsi Trafik étteremben – a POSzT apropóján.


A POSzT rendezvénysorozata alatt a Trafik étterem/bár ad helyet a Jelenkor folyóirat irodalmi programjainak. A Jelenkor színpadon június 5. és június 12. között hét eseményre kerül sor. Az esteken irodalom és zene találkozik egymással.

 

 

 

 

A Jelenkor színpad részletes programja:

 

Június 5. 20:00

Nők, nők, férfiak – Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estje

Egy dalszerző frontember (Kistehén) és egy író tapossák együtt a tandem pedálját. A zenész prózaíróként, az író dalszerzőként is bemutatkozik, előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, közös dalokban, új novellákban jönnek a régi fülledt esték.

https://www.facebook.com/events/491443187651386/?ref=22

 

Június 6. 20:30

Télikert – Pintér Zoltán (tvtorreador) dalok – akusztikus verzió.

„Ahogy a romantikus karmesterek mondanák: nem szabad a mézet cukrozni. Nálam biztosan nem, én inkább az ellenpontot szeretem.” (P. Z.)

https://www.facebook.com/events/659030034152268/?ref=22

 

Június 7. 20:30

MsU613 koncert

Az MsU 613 nevű együttes egy nagybőgő és egy gitár szellős zenéjére és két férfihangra írt dalokat szokott játszani (általában). Ez alkalommal azonban némiképp másra kell számítani. A két húros hangszer mellé besegít Pilári Áron ütősökkel, és a dalok egymással való intimen laza kapcsolatát is szorosabbra kötözzük úgy, hogy az sem az intimitás sem a lazaság rovására ne menjen. Etlinger Mihály: nagybőgő, ének; Pap Balázs: ének, gitár.

https://www.facebook.com/events/783519351667929/?ref=22

 

Június 9., 20:00

Lovasi András és Heidl György estje

Különleges találkozások eredménye az a Hangzó Helikon sorozatban megjelent album, amelyen Lovasi András énekli Heidl György zeneszerző (eszmetörténész, egyetemi oktató) Lackfi János verseire írt dalait. A kortárs költő és két nemzedéktársa „füstös-merengős, itt-ott egészen amerikai ízű, helyenként jazzel bolondított” produkciót hozott létre (Pesti Műsor). Szintén Heidl György dalait énekli Lovasi András egy másik produkcióban a Sator Quartettel. Talán meglepő lehet, hogy a Kiscsillag frontemberét kora középkori latin himnuszok ihlette zenemű előadójaként láthatja a közönség, ám Lovasi úgy véli, nagy szükség van modern felfogású szakrális zenére. Mindkét műsor dalaiból hallhat a közönség a beszélgetéssel ötvözött est folyamán, a kérdező Ágoston Zoltán. A Libri Kiadó gondozásában megjelent Lévai Balázs Lovasi – Idáig tudom a történetet című könyve, amely a helyszínen kedvezményesen megvásárolható. Az est után Lovasi András dedikál.

https://www.facebook.com/events/1441374852785686/?ref=22

 

Június 10. 18:00

Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal (– a Márk-változat –)

„Amikor Budapestről az ún. »kitelepítés« során egy észak-magyarországi faluba zsuppoltak minket, az egyik legmódosabb helyi nagygazdához, kulákhoz kényszerszállásoltak be. A »nép ellensége«-besorolást nyertük el, játszva megelőzve a szóba jöhető vetélytársakat, katonatiszteket, gyárosokat, mindenféle elnyomó burzsujokat. Sokáig szerettem volna burzsuj lenni, olyan jó titokzatos szó. Engem kicsit zavart, hogy nem értem, a bátyámat nem zavarta.”
„Vajon hány mondat van összesen a világon, ezt szívesen megkérdezném valakitől. Beleértve az Istent is. Hány mondatot tetszett teremteni? Pedig a mondatot nem is Isten teremti, hanem az ember. Ettől persze még tudhatná. Ha már mindent.”

A Magvető Kiadónál megjelenő kötetről Ágoston Zoltán beszélget a szerzővel, aki részleteket olvas fel új művéből, az est végén pedig dedikálja a könyvet.

https://www.facebook.com/events/610022329094649/?ref=22

(Az est létrejöttét a Szépírók Társasága támogatja.)

 

Június 10. 20:30

ÁFOR, telep, kovbojok – Beck Zoli és Kiss Tibor Noé prózái

„még a szív is megtelik egyszer, és onnan nehezebb kitenni az albérlőket”. Beck Zoli (30Y) és Kiss Tibor Noé prózái, a Janus Egyetemi Színház színészei és egy gitár – édes-bús találkozások a Trafikban.

https://www.facebook.com/events/320432138105589/?ref=22

 

Június 11. 20:30

Závada Péter és Ratkóczi Huba estje

A műsorban Ratkóczi Huba elektroakusztikus- és basszusgitáron játszik, aki a hangszereket „effekt-padokba” és „loopstation”-ökbe köti be, ami által repetitív-meditatív, pszichedelikus blues hangzást produkál. Az elhangzó verseket Závada Péter erre a kísérleti jellegű zenére írta az elmúlt két évben, és várhatóan egy új kötetét részét képezik majd.

https://www.facebook.com/events/805864872765358/?ref=22

 

Június 12. 20:00

Holdbeli csónakos – Rozs Tamás estje

Weöres Sándor nagybecsű művéből Vitéz László, Bolond Istók és Paprika Jancsi dalai, s a címadó főszereplő és Pávaszem énekei mellett a 100+1 évfordulós költő versei hangzanak el Sebő Ferenc és Rozs Tamás megzenésítésében, így az Ugrótánc, Sej-haj folyóba, Száncsengő, A galagonya, Gyöngy az idő, A béka-király, A tündér, Macska-induló, Jön a tavasz (Medvevers), Rock and roll... Más költőktől is szólnak a vers-zenék, pl. Bertók László, Simkó Péter, Veres Miklós, Csoóri Sándor, Győri László, Tarbay Ede művei. E költeményeket Rozs Tamás, a Szélkiáltó együttes tagja zenésítette meg, aki a műsorban cselló és gitár társaságában énekel.

https://www.facebook.com/events/1491447647751776/?ref=22

2014-05-30 15:00:00