14. Magyar Ókortudományi Konferencia

A szerk.

Május 19–21. között Pécsett rendezik meg a 14. Magyar Ókortudományi Konferenciát.

A járványhelyzet miatt két évvel elhalasztott rendezvény május 19-én délután veszi kezdetét a PTE BTK Ifjúság úti épületében. A megnyitó helyszíne a Vargha Damján Konferenciaterem, ahol 14:30-kor tartja meg nyitóbeszédét Heidl György, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja. Ezt követően Takáts József tart plenáris előadást Nemzeti ókor címmel.

A konferencia gerincét a párhuzamosan zajló tudományos szekciók adják. Csütörtök délutántól szombat délig az Ifjúság úti kampusz B épületének hat termében, összesen 18 szekcióban zajlanak az előadások. A szakmai program két szakmódszertani beszélgetéssel zárul. A május 21-én 10:30-kor kezdődő beszélgetés címe: A klasszika-filológia vajon mi? Szembenézés önmagunkkal. Pódiumbeszélgetés a magyarországi egyetemi „görög-latin” képzésről: újratervezés vagy végjáték? A beszélgetés résztvevői: Bolonyai Gábor (ELTE), Ferenczi Attila (ELTE), Kárpáti András (PTE), Kasza Péter (SZTE), Takács László (PPKE) és Takács Levente (DE). A 11:45-től zajló beszélgetés címe: Finisbe értünk…(?) Pódiumbeszélgetés a latinoktatás jövőjéről, lehetőségeiről, résztvevői: Szedenik Enikő (vezetőtanár, Ókortudományi Társaság Latintanári Munkaközössége, Rákóczi Ferenc Gimnázium, Bp. II), Szőke Máté Tibor (latin szakos tanár, Piarista Gimnázium, Bp.), Kerti Anna Emese (egyetemi hallgató, ELTE BTK), Ferenczi Attila (ELTE BTK Ókortudományi Intézet), a beszélgetés moderátora Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

A PTE BTK 2000 és 2010 után harmadszor ad otthont a magyar ókortudomány műhelyeit reprezentáló országos konferenciának. Az idei rendezvény a Klasszika-filológia, az Ókortörténet és a Régészet tanszékek közös szervezésében jön létre.

A konferencia részletes programja itt, programhálója pedig itt érhető el.

További információk a PTE BTK honlapján.

 

2022-05-13 08:00:00