Maxim Vengerov és a Pannon Filharmonikusok

A szerk.

A Bartók Tavasz keretében Pécsett és Miskolcon is föllép a Pannon Filharmonikusokkal a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov.

 

Április 23-án a pécsi Kodály Központban, április 24-én pedig a miskolci Művészetek Házában lép föl a Pannon Filharmonikusok. A zenekar vendége Maxim Vengerov hegedűművész, aki a pécsi együttes több fontos koncertjén működött közre. „Kollégáimmal vagyunk jó néhányan, akik még a legelső közös koncerten is játszottunk vele, 2006-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Ugyanakkor nyilván az örök kapocs a 2010. december 9-i jubileumi ünnepi koncert, amely egyúttal a Kodály Központ első nyilvános hangversenye is volt. Maxim interjúiban még éveken keresztül megemlítette zenekarunkat, Pécset és a csodálatos Kodály Központot. Önkéntes nagykövetünkké vált, így roppant mód örülök, hogy a Bartók Tavasz keretein belül újra közösen muzsikálunk” – hangsúlyozta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

A Grammy-díjas hegedűművész munkásságát számos lemezfelvétel őrzi, elképesztő koncertkarrierje mellett szenvedélyes pedagógus is, de gyakran lép színpadra karmesterként, 2010-es fellépésekor is ő vezényelte a pécsieket. „Csodás a terem, de ez a csoda nemcsak Pécsé és Magyarországé, hanem a világ kulturális életének része. Sok helyen játszottam már, s kijelenthetem, ez a koncertközpont az élvonalba tartozik. A szépségén túl a logisztikája is kitűnő, az atmoszférája pedig meleg és kellemes. Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit, amelyen mostantól mindenki játszhat a Pannon Filharmonikusokkal közösen, csak jól kell ezt az összetartozó hangszert megszólaltatni” – nyilatkozta a művész a koncert után.

A hangversenyek dirigense ezúttal a Kossuth-díjas karmester, Kovács János lesz. A műsor Antonín Dvořák Karnevál-nyitányával indul. Ezt a két világháború árnyékában írt művek követik: a szünet előtt Szergej Prokofjev 1. (D-dúr) hegedűversenye, a koncert zárásaként pedig Bartók Béla Concerto zenekarra című nagyszabású zenekari műve csendül föl.

A koncertek a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósulnak meg. Az április és május során zajló összművészeti fesztivál „bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig” – olvasható a rendezvény honlapján.

A hangversenyekre belépők a jegypénztárakban, valamint a Bartók Tavasz, a Müpa és a Pannon Filharmonikusok honlapján válthatók.

 

 

(Forrás: PFZ)

2022-04-22 08:00:00