IV. Országos Diákszínházi Fesztivál

A szerk.

2022. április 22–24. között rendezik meg Pécsett a hazai diákszínjátszás legfontosabb eseményének számító fesztivált.

 

Pécs városa ad otthont a IV. Országos Diákszínházi Fesztiválnak, amely, azon túlmutatva, hogy találkozási platformot ad az ország fiatal – zömében középiskolás – színjátszóinak, összművészeti és kulturális programjaival méltó módon emeli az eseményt a diákszínjátszás ünnepévé. Az Országos Diákszínjátszó Egyesület (ODE) által szervezett fesztivál elsődleges célja, hogy teret adjon azoknak a diákszínjátszó csoportoknak, amelyek a zsűrik döntése alapján továbbjutottak a regionális megmérettetéseken. A fesztiválra érkező 270 meghívott – diákok, kísérőtanáraik, a színházi szakma jeles képviselői – ezeket a darabokat láthatják. A fesztivál végére a 14 bejutott darab közül szakmai zsűri választja ki az év legjobbjának ítélt színjátékát.

A fesztivál április 22-én, pénteken 17:15-kor felvonulással egybekötött megnyitóval veszi kezdetét. A meghívottak és a vendégek a Széchenyi térről fúvós zenekar kíséretével vonulnak a Színház térre, ahol Péterffy Attila, Pécs város polgármestere, Tóth Zoltán, az ODE elnöke és Lipics Zsolt, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója köszönti a résztvevőket és nyitja meg a fesztivált. Ezt követően, 19 órától a Kaukázus és a ToSoDa együttes kooprodukciójában megvalósuló „spirituális-elektroakusztikus” koncert veszi kezdetét a Nemzeti Színház színpadán.

A versenydarabokat három helyszínen: a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor-termében, a Kamaraszínházban és a Bóbita Bábszínházban mutatják be. Az előadások utáni szakmai beszélgetések helyszíne a Pécsi Nemzeti Színház próbaterme.

A fesztivál zárórendezvénye április 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik a Kamaraszínházban, ahol beszédet mond Zag Gábor, Pécs kulturális alpolgármestere, és kihirdetik a IV. Országos Diákszínházi Fesztivál díjnyertes színdarabját.

A programról bővebb információ a fesztivál honlapján és az esemény Facebook-oldalán érhető el.

 

2022-04-20 18:30:00