Április a Pannon Filharmonikusokkal

A szerk.

Mozgalmas hetek elé néz a Pannon Filharmonikusok – áprilisi programjaikat összefoglaló cikkünkben ajánljuk.

Ugyan a zenekar csak a napokban ért haza budapesti és lengyelországi koncertjeiről, április 1-jén, pénteken este nem lesz csendes a Kodály Központ nagyterme: az ebben az évadban indult Flört-bérlet harmadik alkalmaként az Óbudai Danubia Zenekar ad koncertet Hámori Máté vezényletével és Janklovics Péter stand-up-kíséretével. A zenegyűlölő név alatt futó sorozat a komolyzenéről folyó sztereotip beszédmódok kifigurázásával és újragondolásával igyekszik új utakat teremteni annak befogadásához, a koncerteken pedig ismert, klasszikusnak számító darabokat tűznek műsorra – a Pécsre hozott program esetében többek között Beethoventől, Bizet-től és Johann Strausstól. A produkciót nagy érdeklődés övezi Budapesten és Pécsett egyaránt, de akinek erre az alkalomra nem sikerülne jegyhez jutni, a Flört-bérletsorozat utolsó állomására, a Párban az igazi elnevezésű koncertre május 20-án még ellátogathat, ahol Bogányi Tibor és Várdai István lép fel – ezúttal mindketten csellistaként. Ezek a koncertek (a bérlet célkitűzéseihez hűen) nemcsak a zenei élmény miatt érdekesek, hanem annak a kitartó szándéknak is a megtestesítői, hogy a komolyzenét fiatalok számára elérhetővé tegyék – akár a belépők életkorhoz igazított árazásával (minél fiatalabb valaki, annál olcsóbb számára a jegy, sőt, a koncertek 18 éves kor alatt ingyenesek).

A Pannon Filharmonikusok legközelebb április 7-én áll majd színpadra az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Mentorprogramjában részt vevő fiatal zeneszerző, Leonardo Marino csellóversenyének ősbemutatójával. A friss mű szólistájaként a sokoldalú csellista, Rohmann Ditta lép színpadra, akivel legutóbb tavaly májusban találkozhatott a pécsi közönség, az est karmestere pedig a mentorprogramban korábban résztvevő lengyel Joanna Natalia Ślusarczyk lesz. A koncerten ezenkívül két ritkán játszott huszadik századi mű, Weiner Leó Karnevál-nyitánya, illetve a lengyel Karol Szymanowski 2., B-dúr szimfóniája csendül fel.

A Musica Sacra-bérlet keretein belül húsvéti ünnepi hangversennyel is készül a zenekar, amelyen a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus is közreműködik majd. Az április 13-i koncert címe Wolfgang Amadeus Mozart itt is elhangzó, középkori Mária-antifóna ihlette darabjából származik: Mennynek királynője, örvendezzél! Műsoron van továbbá Mozart egy másik szakrális műve, a zeneszerző saját esküvőjére komponált „Nagy” c-moll miséje, és az évad során már több alkalommal játszott zeneszerző, Lickl György Szentháromság-motettája. Lickl György volt az a jó nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező, bécsi klasszikus stílusban alkotó zeneszerző, aki a pécsi szimfonikus zenei életet elindította. Mikor a zenekar darabjait bemutatja, akár átírt formában (például a tavaly decemberi jubileumi hangversenyre készült, négykezesből lett zenekari hangszereléssel), a rá emlékező gesztuson túl olyan anyaghoz nyúl vissza, melynek előadása egyfajta hazatalálást is jelent a művek és a zenekar számára egyaránt. A könnyedség, a tavasz és a húsvét öröme jegyében összeállított műsor hasonló megnyugvást, otthonosságot és tiszta szépséget ígér a hallgatóság számára is.

A hónap zárásaként, április 28-án érkezik vendégszereplésével a Wrocławi Filharmonikus Zenekar, abból a lengyel városból, amely március végén látta vendégül a Pannon Filharmonikusokat. Műsorukon Johannes Brahms fényes, örvendező Akadémiai ünnepi nyitánya után a 20. századi lengyel zeneszerző, Witold Lutosławski különös szólóhangszerekre, oboára és hárfára írt kettősversenye hangzik majd el. A hangszerválasztás magyarázata, hogy a megrendelő Bázeli Kamarazenekar egy kortárs műveket is gyakran játszó zenész házaspár számára kérte a darabot, hozzájuk igazodott a hangszerelés. Az est zárásaként Rachmaninov monumentális, közel egyórás e-moll szimfóniáját hallgathatja meg a pécsi közönség.

 

(Fotók: Dékány Zsolt / PFZ)

2022-03-30 18:00:00