King’s Singers a Kodály Központban

A szerk.

Március 18-án fellép a pécsi Kodály Központban a világhírű brit énekegyüttes, a The King’s Singers. A koncert a magyarországi turnéjuk egyik állomása, mely a Filharmónia Magyarország szervezésében valósul meg.

A formáció 1968-ban, egy jól sikerült alkalmi fellépésre alakult meg frissen diplomázott cambridge-i egyetemi hallgatókból, akik a napi templomi szolgálatban is részt vettek a híres King’s College kórusának tagjaként. A BBC felkarolta az együttest, heti rendszerességgel szerepelhettek a műsoraiban, majd néhány éven belül elkezdődtek nemzetközi turnéik. A sokszínű repertoár igénye a kezdetektől jellemezte a csoportot, hiszen a kóruséneklés területén korábban nem jellemző módon népszerű, szórakoztató darabokat is műsorra tűztek, ami kifinomult technikai tudásukon túl közrejátszhatott a sikerükben. Több mint ötvenéves történelmük során számos lemezt rögzítettek, felléptek a világ legnevesebb koncerttermeiben, miközben az énekegyüttest alkotó két kontratenor, egy tenor, két bariton és egy basszus énekes személye néhány évente változik. Legutóbbi, 2017-es pécsi látogatásuk óta például két tagja cserélődött ki az együttesnek.

Műsoruk ezúttal kisebb lélegzetvételű dalokból áll, tematikailag pedig az énekesmadarak köré rendeződik. Természetesen mindezt változatos zenei skálán szólaltatják meg, egyaránt felcsendül majd Jacques Arcadelt híres madrigálja (Il bianco e dolce cigno) és Ligeti György az együttesnek dedikált Nonszensz madrigál sorozatából is egy tétel (Kakukk a körtefán) – utóbbit éppen a reneszánsz vokális zene hangulat- és jelentésfestő hagyománya ihlette. Ugyanakkor helyet kaptak az együttes arculatára jellemző átiratok és feldolgozások is: népdalok vagy közismert dalok a Queentől és a Beatlestől.

A King’s Singers magyarországi turnéjának műsora március 16-án Sopronban, 17-én Veszprémben, 19-én Szegeden, 20-án pedig Budapesten, az Erkel Színházban hangzik el. További részletek a Filharmónia Magyarország weboldalán.

(Forrás: filharmonia.hu, kingssingers.com)

 

2022-03-12 10:30:00