Forradalom és háború

A szerk.

A Pannon Filharmonikusok március 15-i ünnepi díszhangversenyén hagyományosan magyar szerzők művei csendülnek föl, és ezúttal egy pécsi kötődésű darabot is műsorra tűztek.

 

Idén Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dubrovay László és Dohnányi Ernő műveivel tiszteleg a pécsi együttes az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt, az est szólistája Ránki Fülöp zongoraművész, a dirigens pedig Hamar Zsolt, a zenekar egykori vezető karmestere és zeneigazgatója lesz. A Kodály Központban zajló ünnepi díszhangversenyen először Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya hangzik el, melyet az idős szerző a Nemzeti Színház 50 éves jubileumára írt 1887-ben. Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenye főként lírai főtémájáról ismert. Az 1943-ban született Dubrovay László 1997-ben komponált Magyar szimfóniája a „magyar millenniumra” íródott, ajánlása pedig „Kodály Zoltánnak és a magyar népnek” szól. A művet egyébként az 1998-as bemutatón és a Hungarotonnál készült 2001-es CD-n is Hamar Zsolt vezényli. A Ruralia Hungarica Dohnányi Ernő egyik leggyakrabban játszott alkotása. Az eredetileg héttételes zongoraciklust 1924-ben Pécsett mutatta be a szerző. Később több átiratot is készített az egyes tételekhez, az öt tételből álló zenekari változatot hallhatja most a közönség. A hangverseny előtt Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere mond ünnepi beszédet. A hangversenyre a belépés díjtalan, regisztrációs jegyek a rendelkezésre álló helyek mértékéig személyesen a Kodály Központ jegypénztárában vagy online a Jegymester oldalán válthatók.

A Pannon Filharmonikusok továbbra is adománygyűjtésre hívja fel közönségét, művészeit, munkatársait. Korábban a Katolikus Karitász pécsi szervezetével együttműködésben, a ZSÖK Nkft. támogatásával szerveztek adománygyűjtő akciót az Ukrajnában zajló háború menekültjeinek részére, melynek keretében a március 5-én tartott Három kívánság című koncert kezdetéig lehetett tárgyi adományokat eljuttatni a Kodály Központba. A zenekar köszönetét fejezi ki a szép számban összegyűlt felajánlásokért, amit már el is juttattak a Katolikus Karitász pécsi szervezetének központjába. A segítségnyújtás további módjairól a Pannon Filharmonikusok és a Karitász honlapján olvashatnak bővebben.

 

(Bélyegkép: Hamar Zsolt. Forrás: Pannon Filharmonikusok)

2022-03-10 08:00:00