Tereink emlékezete

A szerk.

Emlékezetpolitikáról, a lokalitás kulturális reprezentációjáról és ezek pécsi vonatkozásairól szervez online konferenciát a PTE BTK Kortárs Világirodalmi Kutatócsoport és a Pécs-decentrum Kulturális Egyesület.

„Milyen emlékeket őriznek a huszadik század közepéről köztereink és épületeink? Kikre irányítják figyelmünket az utcáink és intézményeink nevét meghatározó emlékezetpolitikai gesztusok? Hogyan jelenik meg mindez a kortárs irodalomban? Mit tegyünk, ha feszültségben áll egymással a nagyra becsült életmű és a kifogásolható életút? Kinek címezhették a legtöbb pécsi levelet 1944-ben? Ezekre a múltunkat, jelenünket és mindenkori művészetünket meghatározó, égető kérdésekre keres válaszlehetőségeket a PTE BTK Kortárs Világirodalmi Kutatócsoport és a Pécs-decentrum Kulturális Egyesület transznacionális online konferenciája” – olvasható a szombaton zajló rendezvény leírásában.

A lokalitás, emlékezetpolitika és kulturális emlékezet problémáit feszegető konferencián irodalmárok, történészek és filozófusok adnak elő. Kifejezetten Péccsel és Esztergár Lajos polgármester helyi emlékezetben betöltött szerepével foglalkozik az esemény utolsó szekciója, melyet kerekasztal-beszélgetés zár.

A rendezvény mindenki számára nyitott, a programokra a szervezők által közzétett Zoom-link segítségével lehet csatlakozni.

Kezdés: 2022. február 19., szombat, 13:00

 

 

(Fotó: Régi Pécs)

2022-02-17 15:00:00