Ami összeköt

A szerk.

Februárban Nagyatádon, Szigetváron és Barcson is bemutatják az Ami összeköt című magyar–horvát irodalmi antológiát.

 

Ami összeköt / Ono što povezuje címmel, a Jelenkor szerkesztésében jelent meg a horvát és magyar szerzők műveiből válogató kétnyelvű irodalmi antológia. A kiadvány része az Interreg V–A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program keretében megvalósuló PArt (Promotion of Contemporary Art Across the Border) című projektnek. A kötet tematikája és címe illeszkedik a projekt mottójához: „Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak”. A pályázat fókuszában a két testvérváros, Pécs és Eszék viszonya áll, de az antológia szövegei más magyar-, illetve horvátországi városokat is elhelyeznek a térképen, a szerzők is szorosan kötődnek ezekhez a helyszínekhez.

Az antológiában 38 alkotó műve jelent meg, változatos irodalmi műfajokban: versek és prózák mellett drámarészlet is bekerült a válogatásba. A kötet magyar anyagát Ágoston Zoltán, a horvát szövegeket Medve A. Zoltán válogatta.

A kiadványt nyári megjelenése óta a tágabb régió több városában is bemutatták. A bemutatókon a kötet szerzőivel Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélgetett, a szerzők pedig felolvastak műveikből Az eddigi kötetbemutatók időrendben:

Nagykanizsa: Hevesi Sándor Művelődési Központ, 2021. augusztus 16. (A fiatal horvát és magyar művészek munkáit bemutató Egymásra néző ablakok című kiállítás megnyitója keretében.)

Pécs: Hild udvar, 2021. szeptember 14. (A PécsLIT irodalmi fesztivál keretében.)

Kaposvár: RIPPL Galéria, 2021. október 19. (Az Egymásra néző ablakok című kiállítással együtt.)

Siklós: Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont, 2022. február 3.

 

2022-02-09 18:00:00