19. Mészöly Miklós Emléknap

A szerk.

Idén már a megszokott időpontban, az író születésnapján zajlik a Mészöly-nap Szekszárdon, ahol a Mészöly Miklós-díjat és az emlékplakettet is átadják.

Mészöly Miklós írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

Tavaly a járványügyi korlátozások miatt későbbre tolódtak a programok, de ebben az évben már a hagyományos időpontban, január 19-én rendezik meg a Mészöly Miklós Emléknapot. A 2004 óta évente megtartott eseményt most a Babits Mihály Kulturális Központ – Agóra Művészetek Háza, valamint a Wosinsky Mór Megyei Múzeum Vármegyeháza időszaki kiállítótere látja vendégül. A szekszárdi önkormányzat és a Mészöly Miklós Egyesület által szervezett rendezvényen ezúttal előadásra és filmvetítésre is sok kerül, az Agora sétányon pedig felavatják Adorjáni Endre Mészöly Miklós-szobrát.

Az emléknapon adják át a Mészöly Miklóshoz kapcsolódó díjakat is. A Mészöly Miklós-díjat 2004-ben alapította az író hagyatékát gondozó Mészöly Miklós Egyesület. A kitüntetést eredetileg szépirodalmi alkotásokért ítélték oda, de 2021-ben Szolláth Dávid irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, lapunk egykori szerkesztője kapta a Jelenkor Kiadónál megjelent Mészöly-monográfiájáért.

A Mészöly Miklós-emlékplakettet Szekszárd városa adományozza a városhoz kötődő személyeknek, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak Mészöly Miklós életművének és az író emlékének ápolásában. A díjat tavaly Ablonczy Anna kapta Polcz Alaine pszichológus és író – Mészöly Miklós felesége – hagyatékának gondozásáért.

 

 

2022-01-14 18:00:00