Mészöly Miklós – az első száz év

A szerk.

Háromnapos nemzetközi konferenciát tartanak Budapesten a Mészöly 100 emlékév keretében, melyen irodalomtörténészek, műfordítók és irodalmárok is részt vesznek.

Mészöly Miklós írásai a Jelenkor folyóiratban>

Október 4. és 6. között rendezik meg a Mészöly Miklós – az első száz év című konferenciát, melynek változatos programjai között workshopok, tárlatvezetés, pódiumbeszélgetések és konferenciaelőadások is lesznek. A rendezvényt három helyszínen tartják: az első és a harmadik nap programjainak az Irodalomtudományi Intézet Ménesi úti épülete, a keddi eseményeknek a Petőfi Irodalmi Múzeum, az esti programoknak pedig a Három Holló kávéház ad otthont.

A konferenciát Szörényi László, a Mészöly Miklós Egyesület elnöke nyitja meg, köszöntőt mond Kecskeméti Gábor, az ELKH BTK Irodalomtudományi Intézet igazgatója, valamint Szkárosi Endre, a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnöke. Az egyes napok vitaindító előadásokkal kezdődnek, melyeket Bagi Zsolt, Szolláth Dávid és Darida Veronika tart. A programok négy szekcióba rendeződnek, melyek témái: „Mészöly-terek”, „Poszt-Mészöly”, „Mészöly-transzfer” és „Szövegközi transzferek”. A szekciókon belül találkozhatunk workshopokkal, tudományos előadásokkal és pódiumbeszélgetésekkel, melyeken egyaránt részt vesznek irodalomtörténészek, a Mészöly-hagyaték kutatói, írók, költők és irodalomelmélészek; a 2. szekció részeként a PIM-ben rendezett Két portré: Mészöly–Pilinszky 100 című kiállításon kalauzol végig a kiállítás rendezője, Molnár Eszter, illetve annak kurátorai: Szolláth Dávid és Wirth Imre; a fordítói workshopokon pedig Mészöly külföldi fordítói vesznek részt. A háromnapos konferenciát Szolláth Dávid zárszava rekeszti be, akinek tavaly jelent meg Mészöly Miklós című monográfiája.

A rendezvényt a Mészöly Miklós Egyesület az ELKH BTK Irodalomtudományi Intézettel és a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen szervezi, és az író születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett Mészöly 100 emlékév keretében valósul meg.

 

2021-10-01 09:00:00