A „DOZSO” az újhullám évtizedében

A szerk.

A Pécsett nyíló kiállítás középpontjában az ikonikus „DOZSO” művelődési központ áll.

A pécsi Doktor Sándor Zsolnay Művelődési Központ, vagyis a DOZSO 1981-ben jött létre a Doktor Sándor Művelődési Központ és a Zsolnay-gyár kultúrháza összevonásával. A DOZSO-ban fellépett a nyolcvanas évek szinte minden ismert újhullámos és underground formációja, budapesti együttesek (A. E. Bizottság, Európa Kiadó, URH, KFT, Neurotic, Bikini, Ági és a Fiúk) éppúgy, mint helyiek (Kasza Blanka, Klán, Öregek Otthona, Algernon). A rendszerváltás idején megfordult a DOZSO-ban a Sziámi, a Kispál és a Borz, a Pokolgép és a Republic is. A művelődési központ zenei felhozatalának sokszínűségét jelzi, hogy a rockzenekarokon kívül otthont adott dzsesszformációknak (Dresch Quartet, Magyar Jazz Quartet), folkot és világzenét játszó együtteseknek (Muzsikás, Makám, Szélkiáltó) vagy akár Cseh Tamás-esteknek is.

A PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke által szervezett kiállítás címe: A „DOZSO” az újhullám évtizedében. A nyolcvanas évek kultúrája egy pécsi művelődési házban. A kiállítás megnyitójára 2021. szeptember 28-án, 18 órakor kerül sor a Zsolnay Kulturális Negyed re:public projektterében (E/25-ös épület). A megjelenteket Maksa Gyula, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék vezetője köszönti, a kiállítást K. Horváth Zsolt társadalomtörténész, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének munkatársa nyitja meg.

A kiállítás 2021. szeptember 28-tól december 10-ig tekinthető meg. További részletek a kiállításmegnyitó Facebook-eseményén.

 

(Forrás: Facebook, beatkorszak.blog.hu)

2021-09-27 17:00:00