Filharmónia, Pécs, 2021/2022

A szerk.

Szerdán kezdődik a Filharmónia Magyarország pécsi bérletes évada. A program alapján idén is változatos műsorokkal és kiváló előadókkal találkozhat a régió közönsége.

 

Fontos szeletét adják Pécs és a Dél-Dunántúl zenei életének a Filharmónia Magyarország pécsi bérletes hangversenyei, melyek mindig kiváló zenekarokat, szólistákat és zeneműveket hoznak városunkba. Idén a nagy múltra visszatekintő koncertiroda három bérletet ajánl a régió közönségének. A hagyományos Mesterbérlet nagyzenekari koncerteket kínál a Kodály Központban; a Régi mesterek bérlet hangversenyeinek közreműködője Vashegyi György és régi zenei együttesei, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, valamint a Capella Savaria lesz, helyszíne szintén a Kodály Központ; az Angster bérlet pedig az orgonát állítja a középpontba, és ennek megfelelően a Pécsi Bazilikába várja közönségét.

A Mesterbérlet keretében Takács-Nagy Gábor elhozza két világhírű külföldi kamarazenekarát, az angol Manchester Cameratát és a svájci Verbier Fesztivál Kamarazenekarát, mindkét koncerten bécsi klasszicista művek csendülnek fel, elsősorban Mozarttól, de Beethoven 2. (D-dúr) szimfóniáját is hallhatja a közönség. A Budapesti Fesztiválzenekart Marek Janowski és Michel Tabachnik vezényli majd, előbbi Schumann-estet ad, utóbbi pedig a késő romantikus zenének a modernitásba való átmenetét mutatja be Csajkovszkij, Brahms és Debussy egy-egy művén keresztül. Szinte mindezek összegzéseként fogható fel a Concerto Budapest hangversenye, melyen szintén Takács-Nagy Gábor vezényli Csajkovszkij és Bartók zenekari műveit, köztük az orosz szerző Mozart-darabokat feldolgozó, Mozartiana névre keresztelt zenekari szvitjét.

Vashegyi György szokásához híven különlegességekkel érkezik Pécsre. A Régi mesterek bérlet is bécsi klasszicista – ezúttal azonban egyházi – művekkel indul, de a másik irányban vezet tovább a zenetörténetben. A Capella Savariával együttműködve tűzi műsorra Händel Theodora című oratóriumát, de hallhatunk majd passió- és operarészleteket is, és természetesen nem maradhat el Johann Sebastian Bach zenéje sem.

A Kodály Központban tartott koncerteket a hagyományokhoz híven ingyenes prológus előzi meg, melyeken a karmester és a szólisták beszélgetnek az elhangzó művekről, a fontosabb zenetörténeti összefüggésekről és egyéb érdekességekről. A bérletekről és a koncertek programjáról további részletek olvashatók a Filharmónia honlapján.

2021-09-27 08:00:00