Hummel–Jelenkor szépirodalmi díj

A szerk.

A 2021 szeptemberében debütáló PécsLIT irodalmi fesztivál első napján adták át az újonnan alapított Hummel–Jelenkor szépirodalmi díjat.

Az öttagú zsűri döntése nyomán első alkalommal Kukorelly Endre költő, író kapta a Hummel–Jelenkor szépirodalmi díjat. A díj Horst Hummel villányi borász kezdeményezése és felajánlása nyomán jött létre. Miként az adományozó beszédében kiemelte: „a Hummel–Jelenkor szépirodalmi díjat olyan magyar szerzők kapják majd évről-évre, akiknek művei kiutat mutatnak a dogmák és ideológiák fogságából, melyek romboló következményeit az emberiség leginkább a 20. században szenvedte el; és amely művek szellemisége teret nyit az etikai alapú emberiség számára.”

A díjazott egy hordó (228 liter) bort kap a villányi Hummel Pincészettől. A díj átadására 2021. szeptember 14-én, a PécsLIT irodalmi fesztivál első napján került sor a pécsi Tudásközpontban. A szerzőt Horst Hummel és Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője köszöntötte. A díjátadás után az íróval új kötetéről Görföl Balázs, a Jelenkor folyóirat főszerkesztő-helyettese beszélgetett.

 

(Fotó: Tóth László)

2021-09-15 20:00:00