Pro Communitate díjat kapott a Jelenkor

A szerk.

Szeptember 1-jén, Pécs Város Napján adták át a városi kitüntetéseket. Idén a Jelenkor is a díjazottak között volt.

 

A díjakat Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere a Pécsi Nemzeti Színházban tartott ünnepi közgyűlés keretében adta át. A Pécs Város Díszpolgára címet idén a városvezetés Pinczehelyi Sándor képzőművésznek, szerkesztőségünk munkatársának adományozta. „Pinczehelyi Sándor művészeti pályafutása rendkívül összetett és sokirányú: grafikus, plakáttervező, a nemzetközi ismertségű DOPP-csoport egyik alapítója, a Pécsi Műhely néven ismertté vált avantgárd csoport tagja, festő. Ugyanakkor 22 évig az általa országos jelentőségűvé tett Pécsi Galéria igazgatójaként és művészetpedagógusként is dolgozott. Jelentős a pécsi, országos és nemzetközi művészetszervezői tevékenysége, oktatói munkája és művészetének az ifjabb generációkra gyakorolt hatása is” – hangzott el a művész laudációjában.

A Pro Communitate díjat a város hírnevét öregbítő egyéni vagy kollektív teljesítményért ítélik oda. A díjat idén a Jelenkor folyóiratot kiadó Jelenkor Alapítvány mellett Módosné Iván Lilinek, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. úszóedzőjének, valamint a Pécs Bike Maffiának ítélték oda. A Jelenkor részéről a díjat Ágoston Zoltán, lapunk főszerkesztője vette át.

Pécs Város Kulturális Nagydíját idén Lakner Tamás, a Bartók Béla Férfikar karnagya, a Szélkiáltó Együttes alapítótagja, a PTE Művészeti Karának dékán emeritusa vehette át. A Victor Vasarely-díjat, a város művészeti díját Uhrik Dóra táncművész, táncpedagógus, a 60 éves Pécsi Balett alapítótagja és jelenlegi ügyvezetője kapta. A város sajtódíját, a Várady Ferenc-díjat Balogh Robert író, költő és újságíró vehette át. A Csorba Győző-díjat, Pécs közművelődési díját Mendöl Zsuzsanna művészettörténész, tanár, könyvtáros, a Rajczi Péter-díjat, Pécs oktatási díját dr. Barakonyi Károly professzor, a Vilmos püspök-díjat, Pécs tudományos díját prof. dr. Helyes Zsuzsanna, a PTE Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének egyetemi tanára, a Szentágothai János Kutatóközpont elnöke kapta.

Pro Civitate díjban részesült Gyöngyösi Zoltán testnevelő, a PTE-PEAC NB I-es röplapdacsapatának edzője, dr. Koltai Dénes professzor, a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar megszervezője és volt dékánja, illetve dr. Szabó István professzor, a pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika volt vezetője. Városháza Emlékérmet adományoztak dr. Modrovits Sándornak, az önkormányzat aljegyzőjének, valamint Molnár Jánosnak, a Mecsek Táncegyüttes művészeti vezetőjének. Az Aidinger János-díjat, Pécs közszolgálati díját idén Szalontai Csongor, a Polgármesteri Hivatal közbiztonsági referense kapta, aki a koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet töltött be a városban; Abay Nemes Oszkár-díjban részesült Molnár Ferencné dr. Kiss Margit Mária testnevelőtanár; a Csonka Ferenc-díjat, a város ifjúsági kitüntetését Százados-Kolozsváry Ábel kapta, akit az idei Cannes-i Filmfesztiválon két díjjal is jutalmaztak. Pécs Város Szociális Díját a TÁMASZ Alapítvány háziorvosa, dr. Pytel Ákosné dr. Németh Dóra vehette át, a Faluhelyi Ferenc-díjat, Pécs nemzetiségi díját pedig Petrov Anatolij úszóedzőnek és Kollárné Aladzsity Magdolna pedagógusnak adományozták.

Az ünnepségsorozatot a Pannon Filharmonikusok Kodály Központban tartott díszhangversenye zárta, melyen többek közt a pécsi zeneszerző, Balatoni Sándor művei is felcsendültek.

 

(Forrás: pecsma.hu)

2021-09-02 16:00:00