Kodály Aperitif

A szerk.

Ötnapos szabadtéri programsorozattal várják az érdeklődőket a pécsi Kodály Központ teraszára, valamint az épületet körülvevő parkba és ligetbe.

Idén első alkalommal szervezik meg a Kodály Aperitif programsorozatot, melynek különlegessége, hogy zenei és egyéb programjait szabadtéren, elsősorban a Kodály Központ teraszáról és az épületet övező parkból követhetjük. A zenei programok különböző műfajokból válogatnak. A Rossini Gálán a Pannon Filharmonikusok az operaszerző legismertebb nyitányait és áriáit szólaltatja meg, míg a zárókoncerten ismert filmzenékből csemegézik: a két műfaj között van is átjárás, hiszen a hollywoodi filmek zenéjére az olasz opera jelentős hatással volt.

A csütörtöki és pénteki koncertek a „magyaros” zenét járják körül. A Modern Art Orchestra (MAO) egy feldolgozást dolgoz fel. Bartók Béla Tizenöt magyar parasztdal című zongoraművében az általa gyűjtött népdalokat írta át zongorára. A MAO ezúttal nagyzenekari változatban szólaltatja meg a darabokat, melyeket ismert dzsesszzenészek improvizációi gondolnak tovább. Az augusztus 20-i ünnepi műsoron a folklórt játszó Fonó Zenekart a Pannon Filharmonikusok követi, amely többek közt Liszt Ferenc Magyar történelmi arcképek című zongoraciklusának zenekarra átírt részleteit és Kodály Zoltán Háry János-szvitjét adja elő.

Hétvégén a Vivat Bacchus bordalkoncertjébe, egy irodalmi-zenés estbe, a Pécs zenei múltját életre keltő sétába és a fúvós utcazenét játszó Band of StreetS produkciójába kapcsolódhatunk be. A zenei eseményeket gasztronómiai, színházi és családi programok egészítik ki, melyek között a Pannon Filharmonikusok két rendszeres, gyerekeknek szóló sorozata, a Babzsák és a Csigaház is helyet kap. A fesztivál ideje alatt lehetőség lesz a Kodály Központ bejárására is, melynek házigazdája Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója lesz.

A Kodály Aperitif szervezői a 10 éves Kodály Központ, a 210 éves Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

 

 

(Bélyegkép: Kodály Aperitif)

2021-08-16 10:55:00