Elhunyt Lugosi Lugo László

A szerk.

A július 18-án, 68 éves korában elhunyt fotográfusra a Jelenkorban megjelent képeivel emlékezünk.

Lugosi Lugo László írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

Lugosi Lugo László fotográfus, művészeti szakíró 1953-ban született Budapesten. 1985 óta tevékenykedett hivatásos fotósként, szakterülete az építészeti és műtárgyfotózás volt. Építészeti felvételei többek közt az Átrium, a Szép Lak, a Magyar Építőművészet, a L’Architecture d’Aujourd’hui és az Art and Design című szaklapokban jelentek meg. Műtárgyfotósként elsősorban a Műcsarnok, a Budapest Galéria, illetve a Corvina és más művészeti könyvkiadók megbízásából dolgozott. A fotográfia mellett foglalkozott filmmel, írással, szépirodalmi és művészeti szakszövegek fordításával.

A Jelenkorban 1995 szeptemberében jelent meg a mecseki szénbányászat emlékeit bemutató sorozata. Lugosi egyik célja a sorozattal az volt, hogy a még éppen fellelhető ipari emlékeket az elmúlás pillanatában örökítse meg: „itt végső soron azt láttam, miként ér véget a szemünk előtt egyszer és mindenkorra a tizenkilencedik század, most, a huszadik század vége felé. Miként van vége egy olyan ipari civilizációnak, amely a szénre, a vasra, a gőzre épült. Amelyet felvált az olaj és az atom.”

A szénbányászatot bemutató sorozatot 1999 novemberében a mecseki uránbányászatot dokumentáló sorozat követte. Lugosi – saját elmondása szerint – az uránbányászat fotózásával egyszerre volt első és utolsó: „én voltam az első, aki ezt megtehette, mert korábban szigorúan titkos volt az uránbányászat […]. Végül aztán az uránbányászat 1995 körül egy-két éven belül megszűnt, úgyhogy én lettem az utolsó is, aki a bányászat és kőzetfeldolgozás helyszíneit megörökíthette.”

 

(Fotó: Déri Miklós, forrás: artPortal)

2021-07-23 10:00:00