Szolláth Dávid kapta a Mészöly Miklós-díjat

A szerk.

Szolláth Dávid 2020-ban megjelent Mészöly Miklós-monográfiájával érdemelte ki a rangos elismerést. A Mészöly Miklós-emlékplakettet Ablonczy Anna kapta.

 

A járványügyi korlátozások miatt tegnap adták át a Mészöly Miklóshoz kapcsolódó díjakat, melyeket hagyományosan a január 19-én, a szerző születésének évfordulóján Szekszárdon megrendezett emléknapok keretében kapnak meg a díjazottak. A Mészöly Miklós-díjat 2004-ben alapította az író hagyatékát gondozó Mészöly Miklós Egyesület. A laudációban elhangzott: a kitüntetést eddig szépirodalmi alkotásokért ítélték oda, de Szolláth Dávid terjedelmes és nagy jelentőségű Mészöly-monográfiájáért a bíráló bizottság idén egyhangúan neki ítélte a díjat. Szolláth Dávid irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének munkatársa, lapunk egykori szerkesztője. A Jelenkor Kiadónál megjelent kötete hosszú évek óta folytatott Mészöly-kutatásait fogja össze.

 

 

A Mészöly Miklós-emlékplakettet Szekszárd városa adományozza a városhoz kötődő személyeknek, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak Mészöly Miklós életművének és az író emlékének ápolásában. A díjat idén Ablonczy Anna kapta Polcz Alaine pszichológus és író – Mészöly Miklós felesége – hagyatékának gondozásáért.

Mészöly Miklós-díjat korábban Márton László, Darvasi László, Macsovszky Péter, Cserna-Szabó András, Baka István, Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Szkárosi Endre, Győrffy Ákos és Borbély Szilárd, Szilasi László, Danyi Zoltán, Szabó Róbert Csaba, Lábass Endre, Szvoren Edina és Csabai László kapott. Szolláth Dávid 2020-ban a Mészöly Miklós-emlékplakettet is elnyerte, így ő az egyetlen irodalmár, akinek mindkét díjat odaítélték.

 

(Fotó: Mártonfai Dénes, forrás: Teol)

2021-06-12 12:00:00