Bányavidék-napok

A szerk.

Székely Csaba Bányavidék-trilógiáját láthatja a közönség március 10-én, 11-én és 12-én Pécsett. Az előadásokat március 13-án szimpózium követi a Művészetek és Irodalom Házában.

Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának előadásait játsszák a héten Pécsett, négy színház összefogásával. 10-én a Bányavirág tekinthető meg a Pécsi Harmadik Színház előadásában, Vincze János rendezésében. A Pécsi Nemzeti Színházban (PNSZ) március 10-11-12-én a Bányavakság kerül színpadra a PNSZ és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös produkciójában, Bérczes László színrevitelében. A darab mindkét színház repertoárjának állandó eleme, Pécsett májusig játsszák. Végül a trilógia harmadik részét, a Csizmadia Tibor rendezte Bányavizet a budapesti Szkéné Színház mutatja be március 12-én a Harmadik Színházban. 

A darabokról és azok színpadi megvalósításáról tanácskoznak március 13-án a produkciók közreműködői és felkért előadók a szerző, Székely Csaba jelenlétében. A szimpózium nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők.

 

A csütörtöki szimpózium részletes programja:

10.00: Simon István köszönti a jelenlévőket

10.05: Székely Csaba a trilógia keletkezéséről

10.25: A pesti magyar komédia és Székely Csaba trilógiája – Radnóti Zsuzsa dramaturg előadása

10.40: „Nyelvállapot és beszédalakzatok Székely Csaba Bánya-trilógiájában” – Nagy Imre egyetemi tanár előadása

10.55: „A kinyíló szöveg” – Lőkös Ildikó dramaturg a három darab színreviteléről  

11.10: Diszkusszió   

12.00: P. Müller Péter egyetemi tanár kritikai elemzése a három produkcióról

12.15: Szűcs Katalin Ágnes színikritikus hozzászólása

12.30: „A groteszk alakváltozatai Székely Csaba-színjátékokban” – Kovács Dezső, a Kritika folyóirat szerkesztőjének előadása

12.40: Az előadások rendezőinek és a jelenlévő színművészek hozzászólása P. Müller Péter moderálásával

 

 

2014-03-10 16:00:00