N.B.

A szerk.

Május 24-én nyolcórás zenefolyammal jelentkezik a CentriFUGA. Az online követhető kortárs zenei koncertmaraton műsorán huszonkét ősbemutató is szerepel.

 

Május 24-én a CentriFUGA kortárs zenei műhely online koncertmaratonját követhetjük a FUGA YouTube-csatornáján. A koncertfolyam 12 órakor kezdődik, és 15 percenként csendül fel egy-egy újabb mű. A CentriFUGA-t 2013-ban alapította Balogh Máté, Kedves Csanád, Rajk Judit és Tornyai Péter, a műhely koncertjeinek a FUGA Budapesti Építészeti Központ ad otthont. Az elmúlt évek során a CentriFUGA koncertjeihez számos kortárs zeneszerző és előadóművész csatlakozott, mára a magyar kortárs zenei szcéna egyik legmeghatározóbb színterét, szellemi műhelyét kialakítva. A CentriFUGA érdekessége és talán legfontosabb erőssége az, hogy nem egy irányzat vagy stílus centrális erőterét hozta létre. A művek és produkciók sokfélesége mögött azonban felsejlenek bizonyos magatartásformák: a kísérletezés, az inklúzió, a tradíciók folyamatos játékba hozása, a párbeszéd (művek, generációk, előadók és szerzők között), valamint az újabb és újabb inspirációs források keresése (legtöbbször más művészeti ágakban).

A nota bene (n.b.) című műsoron 34 zeneszerző 33 műve szerepel, melyeket 22 előadó tolmácsolásában hallhatjuk. A mostani koncert egyik inspirációs forrása, centruma nem más, mint a FUGA, azaz annak igazgatója, Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, aki 2009-es indulása óta vezeti a FUGA-t, és aki tulajdonképpen megálmodta, hogy Budapest belvárosának szívében, a turisztikai övezet kellős közepén mégiscsak legyen egy kulturális tér, amely befogad műveket, művészeket és a művészetre vágyó embereket. Nagy Bálint május 24-én ünnepli születésnapját, a FUGA-hoz kötődő zeneszerzők és előadóművészek ezzel a koncerttel köszöntik a 72 éves építészt, aki nélkül valószínűleg se a CentriFUGA, se a mostani koncert nem jöhetett volna létre.

 

 

Fotó: Nagy Bálint (Építészfórum)

2021-05-23 16:00:00