Libri irodalmi díjak 2021

A szerk.

Kihirdették a Libri irodalmi díjak idei győzteseit. A Libri irodalmi díjat Bereményi Géza, míg a közönségdíjat Grecsó Krisztián nyerte.

 

 

Bereményi Géza Magyar Copperfield című önéletrajzi regényét választotta 2020 legjobb szépirodalmi kötetének az ötfős zsűri. A közönségszavazatok alapján odaítélt Libri irodalmi közönségdíjat Grecsó Krisztián kapta Magamról többet című verseskötetéért. Mindkét kötet a Magvető Kiadónál jelent meg. Bereményi Géza regényét honlapunkon Nagy Imre, a lapban Weiss János méltatta. Grecsó Krisztián verseskötetéről Dérczy Péter írt kritikát a folyóiratban.

A díjakat a Libri Könyvkereskedelmi Kft. alapította 2016-ban, az előző év legjobb magyar szépirodalmi könyveinek elismerésére. A kritériumoknak megfelelő könyvekből összeállított hosszú listán 155 kötet szerepelt, majd egy szakmai bizottság állította össze a tízes „shortlist”-et. Ebből választotta ki a Libri irodalmi díj nyertesét az ötfős zsűri, melynek tagjai idén Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia voltak. A Libri irodalmi közönségdíjat minden évben a legtöbb közönségszavazatot megszerző könyv nyeri el. A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

 

(Fotó: Libri)

2021-05-10 21:00:00