Az eltűnt gumidenevér nyomában

Tóth Krisztina: Denevér

A szerk.

Bezzegszülők, abszurd humor és feszült nyomozás egy eltűnt gumidenevér után – egyedülálló látványvilággal érkezik Tóth Krisztina Denevér című, a Jelenkorban megjelent darabjának ősbemutatója.

 

Független alkotócsapat, Cseicsner Otília dramaturg, Dicső Dániel rendező és Melkvi Bea színművész viszi színre Tóth Krisztina sajátos hangulatú, aktuális témákat feszegető darabját. Az online kapcsolattartásba belefásult szülők mindennapos bosszúságai ezúttal nem mindennapi látvánnyal párosulnak, a különleges díszlet és a kreatív technikai megoldások révén az előadás ugyanis kilép a hagyományos színház jól ismert keretei közül. Tóth Krisztina óvodai környezetbe helyezett krimijének középpontjában egy rejtélyes „bűneset” áll. A dráma hat szerepét mindössze két színész, Melkvi Bea és Karalyos Gábor játssza, őket egyrészt hang- és videobejátszások, másrészt a mozgatható és variálható elemekből álló díszlet teljes szélességén végigfutó, látványos vetítések támogatják. Ha pedig a helyzet úgy kívánja, a színész bizony maga is kamerát ragad – így eshet meg például az, hogy a Melkvi Bea által játszott karakterek egymással társalognak. „Az kezdettől nyilvánvaló volt, hogy el kell szakadnunk a szokványos megoldásoktól, hiszen Tóth Krisztina eleve két színészre írta a hat szerepet, ami azt jelenti, hogy a színházi gyakorlattól eltérően ezúttal nem a praktikum, hanem a szerzői szándék mentén alakultak ki szerepösszevonások. Az előkészületek során tehát az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy a rendezői koncepció és az írói elgondolás harmóniába kerüljön, és a végén egy online, de akár hagyományos színházi formában megvalósítható produkció szülessen” – foglalta össze a rendezés nehézségeit Dicső Dániel.

Az előadás online premierjét május 12-én tartják, és internetes közvetítés formájában május 19-ig látható a http://bit.ly/denever_osbemutato oldalon, később pedig – amint a körülmények lehetővé teszik – élő színházi keretek között is bemutatják. A rendkívüli látványvilágért a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet három végzőse, Kiss Donatella, Nyári Virág és Urbancsek Adél felel, a zenéről pedig Márkos Albert és Bolcsó Bálint gondoskodik. A színdarab szövege a Jelenkor 2019. évfolyamának júniusi számában, annak mellékleteként látott napvilágot.

 

Fotók: Kállai-Tóth Anett. Forrás: ÓKK – 3K.

2021-05-11 08:00:00