Eötvös Péter megkapta a BBVA-díjat

A szerk.

„Korunk egyik legfontosabb zenei hangja” – zene és opera kategóriában Eötvös Péter kapta a rendkívül rangos BBVA-díj 2020-as kiadását.

 

Eötvös Péter írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

 

A spanyol BBVA bank által 2008-ban alapított „Fronteras del Conocimiento” (A tudás határai) díjjal számos tudományterület, illetve a zene és opera világának jeles képviselőit tüntetik ki. A díjat korábban egyetlen magyar kapta meg: Kurtág György zeneszerzőt 2014-ben díjazták. A BBVA zenei díját eddig többek közt Helmut Lachenmann, Pierre Boulez, Steve Reich, Szofija Gubajdulina és Arvo Pärt nyerte el.

A 400 000 eurós pénzjutalommal járó díjról minden évben független kuratórium dönt, nemzetközi szaktekintélyek és művészeti szervezetek jelölései alapján. Eötvös Péter öt jelölést kapott, a jelölők között volt Kurtág György, valamint Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója és alapítója is.

Az 1944-ben született Eötvös Péter ma a világ egyik legtöbbet játszott kortárs zeneszerzője és operaszerzője, karmesterként is a modern zene egyik legkiemelkedőbb interpretátoraként tartják számon, tanárként pedig generációkkal ismertette meg a kortárs zenét. „Művészi jelentősége, eredetisége és a zene 20. század második felében zajló fejlődésében játszott szerepe világosan látható az énekes, szóló és zenekari partitúráiban” – méltatta a zeneszerzőt Joana Carneiro, a zene és opera kategória zsűrijének elnöke, az Orquestra Sinfónica Portuguesa (Portugál Szimfonikus Zenekar) vezető karmestere. A kortárs zene terjesztéséhez jelentősen hozzájárult az Eötvös által 2004-ben alapított Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány is, amely ösztöndíjakkal, kurzusokkal támogatja fiatal zeneszerzők és karmesterek pályakezdését. Ezt a munkát erősíti tovább az alapítvány 2018-ban indított mentorprogramja.

Eötvös márciusban mutatta be a Pannon Filharmonikusokkal Sirens’ Song (Szirének éneke) című zenekari művét a pécsi Kodály Központban, melyről mi is közöltünk írást. 2021 novemberében pedig Sleepless (Álmatlanság) című új operájának ősbemutatóját vezényli a berlini Staatsoperben.

 

 

(Fotók: Felvégi Andrea)

2021-04-23 20:00:00