Osztrák Állami Díjat kap Krasznahorkai László

A szerk.

„Egyedülálló, lebilincselő, gátlástalan” – idén Krasznahorkai Lászlónak ítélték oda az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elismerést.

Krasznahorkai László írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

 

Az 1964-ben alapított díjjal az osztrák kulturális minisztérium olyan európai szerzők életműveit kívánja elismerni, akik nemzetközileg is jelentős figyelmet kaptak. A 25 ezer euróval járó díj feltétele, hogy az adott szerző művei németül is elérhetők legyenek. Az elismerést korábban három magyar szerzőnek is odaítélték: Weöres Sándor 1974-ben, Nádas Péter 1991-ben, Esterházy Péter pedig 1999-ben vehette át a rangos kitüntetést.

„Egyedülálló stílusú, lenyűgöző képi kifejező erővel rendelkező, a valós és szürreális jelenetek megtalálásában gátlástalan, hűvös iróniával és éles elmével megírt regényei és elbeszélései jól átgondoltak, tökéletesen megírtak és világosan megkomponáltak” – méltatta a zsűri Krasznahorkai Lászlót, kiemelve: „Krasznahorkai valóban európai és filozofikus író.” Krasznahorkai kötetei közül németül megjelent egyebek közt a Sátántangó, a Kegyelmi viszonyok, Az ellenállás melankóliája, a Háború és háború vagy a Báró Wenckheim hazatér, de már készül legújabb regényének, a Herscht 07769-nek német kiadása is.

 

 

(Forrás: index.hu, orf.at; fotó: Szilágyi Lenke)

2021-04-22 21:00:00