Márton László kapta az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A szerk.

Irodalmi Díjban részesült Bódi Katalin, Kiss Tibor Noé, Szolláth Dávid és Wirth Imre.

 

 

A Nibelung-ének című irodalmi mű fordításáért, valamint teljes írói életművéért Márton László kapja az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A fődíjas mellett Wirth Imre, Kiss Tibor Noé, Szolláth Dávid és Bódi Katalin vehetnek át elismerést egy-egy kötetükért, négy kategóriában.

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek alkotómunkájához. Az elismerések ünnepélyes átadását az év folyamán későbbi időpontra tervezi az Artisjus vezetősége, ha a járványhelyzet engedi.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Márton László kapja a mintegy 800 éves, több mint kétezer strófás A Nibelung-ének című irodalmi mű fordításáért, valamint teljes írói életművéért. „Olyan fordítás készült Márton László műhelyében, amely remekül olvasható mai magyar nyelven szólaltatja meg a középkori énekmondást, s ezáltal maiként élvezhető verses regényt teremtett számunkra” – írja laudációjában Margócsy István, az irodalmi zsűri tagja.

Wirth Imre Lementem egy üveg borért Hajnóczynak című verseskötetéért részesül a szerzői egyesület elismerésében. „Wirth mozgalmas világokat nyit befelé, amelyek közt ólmos szenvedéllyel, olykor brutálisan átjárásokat vág az olvasónak.” (Reményi József Tamás) 

Lapunk tördelőszerkesztője és az online kiadás szerkesztője, Kiss Tibor Noé a Beláthatatlan táj című regényéért kapja az elismerést. „Kiss Tibor Noé egy szörnyű és mindennapi puzzle-t rakat ki velünk, és miközben folyton a hiányokat érzékeljük, mindvégig nagyon közel vagyunk, mindent szinte centikről nézünk.” (Grecsó Krisztián)

A Jelenkor egykori szerkesztőjét, Szolláth Dávidot Mészöly Miklós című monográfiájáért díjazzák. „Egy ideális párkapcsolat rejtelmeibe pillanthatunk bele a monográfia végigolvasása során, amelynek kiegyensúlyozottan lelkes szerzője nem válogat az életmű epikai változatai között, hanem követi őket.” (Bazsányi Sándor)

Bódi Katalin az Éva születése című kötetért kap díjat. „Hatalmas tudással segít nekünk abban, hogy közelebb kerüljünk a felvilágosodás korának emberképéhez.” (Szilágyi Zsófia)

Gratulálunk szerzőinknek, korábbi és jelenlegi munkatársainknak!

 

Bélyegkép: Márton László (forrás: wikipedia.org)

2021-04-21 15:05:00