Világhíres magyarok

Eötvös Péter-ősbemutató a Kodály Központban

A szerk.

A Pannon Filharmonikusok március 25-ére, Bartók Béla 140. születésnapjára Eötvös Péter új művének ősbemutatójával készül. Az élő közvetítés díjmentesen követhető.

 

A Pannon Filharmonikusok Világhíres magyarok elnevezésű, Bartók Béla születésének 140. évfordulójára szervezett hangversenyén Eötvös Péter Sirens’ Song (Szirének éneke) című, kifejezetten a pécsi zenekar számára írt zenekari darabjának ősbemutatójára kerül sor. Eötvös Péter ma a világ egyik legtöbbet játszott kortárs zeneszerzője és operaszerzője, a világ vezető zenekarai és operaházai mutatják be műveit. Karmesterként is a modern zene egyik legkiemelkedőbb interpretátoraként tartják számon. Jelentős szerepe van a kortárs zene terjesztésében az általa alapított Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványnak, amely ösztöndíjakkal, kurzusokkal támogatja fiatal zeneszerzők és karmesterek pályakezdését.

A Pannon Filharmonikusokkal már korábban is dolgozott együtt. 2016-től kezdve a zenekar több alkalommal közreműködött az Armel Operafesztivál bemutatóin. 2019-ben pedig a Kodály Központban rendezett hangversennyel köszöntötték a 75. születésnapját ünneplő Eötvös Pétert, melyen a zeneszerző saját műveit dirigálta. Ekkor hangzott el Esterházy Péterrel közösen írt, nagyszabású Oratorium balbuluma, melyről mi is beszámoltunk. A mostani koncert ősbemutatójáról így nyilatkozik Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója: „A kortárs zene ismerői fel tudják mérni ennek értékét, azt, hogy ez az ősbemutató zenetörténeti pillanat lesz.” (Horváth Zsolt és Gönczy László beszélgetése a Jelenkor áprilisi lapszámában lesz olvasható.)

A hangverseny Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művével zárul. A zenekart Eötvös Péter vezényli. A koncert online közvetítése díjmentesen követhető.

 

 

Fotó: Daniel Dittus

2021-03-24 12:00:00