Nők és folyóiratok

Online konferencia a női írók és a folyóiratok viszonyáról

A szerk.

Közös online konferenciát rendez a Szépírók Társasága és a SZÍN Női Érdekvédelmi Fóruma. A téma a nők és a nyomtatott folyóiratok viszonya.

2021. március 26-án, pénteken, 15 órakor következik a „Női írók a folyóiratokban // folyóiratok női írók pályáján” című konferencia, amelyen előadások, kerekasztal-beszélgetések és felolvasások várhatók. Az előadók között találjuk Hermann Veronikát, Hidas Juditot és Horváth Györgyit, a kerekasztalbeszélgetéseken Babiczky Tibor, Berg Judit, Karafiáth Orsolya, Nagy Csilla, Péterfy-Novák Éva, Szaniszló Judit, Valuska László, Vásári Melinda vesznek részt. Felolvasók: Bán Zsófia, Gerevich András, Gulisio Tímea, Kiss Tibor Noé, Mán-Várhegyi Réka, Terék Anna, Zilahi Anna. Az eseményt megnyitja Szkárosi Endre, a Szépírók Társaságának elnöke, moderátorként Juhász Anna és Tóth Kinga működik közre.

A konferencia során a szervezők többek között arra a kérdésre keresik a választ, hogy a nők mérsékelt jelenléte a folyóiratokban és kritikákban összefügg-e azzal, hogy a női szerzők a mai napig sokkal kevesebb elismerésben részesülnek, mint férfi kollégáik, és csak elvétve kerülnek be a magyar irodalmi kánonba. Másfelől 2021-ben ezek a felvetések talán kevésbé relevánsak, mert az irodalmi élet belépési pontjai olyannyira megváltoztak az elmúlt két-három évtizedben, hogy a nyomtatott folyóiratoknak nem tulajdonítható ilyen nagy szerep. Az előadók, felkért megszólalók és a kerekasztalbeszélgetések résztvevői sok szempontból, az online világ, a külföldi média és az elit irodalmi körökön kívüli írásos kultúra felől is megvilágítják ezeket a kérdéseket.

A konferencia online követhető és visszanézhető. Az eseményre a Zoomon kerül sor, a belépéshez szükséges információk az esemény előtt a program Facebook-eseményénél válnak elérhetővé.

Az esemény részletes programja >>>

2021-03-19 13:00:00