Bach Mindenkinek – 2021

A szerk.

Villámkoncertekkel vette kezdetét a Bach Mindenkinek Fesztivál idei online programja. A tavaszi, online eseményeket nyártól remélhetőleg élő koncertek váltják fel.

 

 

Minden zongorista Bach-tanítvány, tartja a mondás, hiszen a mesterek és tanítványok láncolatát bármely zongoratanártól kezdve könnyen vissza lehet vezetni Johann Sebastian Bachig. De Bach hatása nem csak ebben gyökerezik. Pedagógiai vagy zeneszerzői programja részeként írt sorozatai (Klavierübung, Das Wohltemperierte Klavier I–II, 6 csellószvit stb.) meghatározó részévé váltak a hangszeres stúdiumoknak: Magyarországon alighanem minden zenész tanul Bachot a zeneiskolában és a konziban. De maga Bach is különc volt a tekintetben, hogy milyen odaadással foglalkozott az őt megelőző generációk zenéjével, megannyi stílust és műfajt, szerkesztésmódot és zenei elképzelést olvasztott eggyé és fejlesztett tovább zenei univerzumában.

Talán ez a sokoldalúság és a saját korszakát messze meghaladó progresszivitás az oka, hogy Bach valóban ma is mindenkinek jelent valamit. A Bach Mindenkinek Fesztivál ezt a sokszínűséget adja vissza változatos helyszíneivel és koncertjeivel, valamint szinte az egész évet és több országot felölelő, méretében is impozáns programjával. A teljesen ingyenes fesztivál során lehetőség nyílik adománnyal segíteni a Magyar Gyermekmentő Alapítványt. A fesztivál igazgatója Kovács Zalán László tubaművész.

A koncertek a fesztivál Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhetők.

 

Bélyegkép: facebook.com/bachmindenkinek

2021-03-18 18:00:00