Nagy Imre könyvbemutatója

A szerk.

Február 13-án kerül sor Nagy Imre A Lumière-örökség I-II. című köteteinek bemutatójára a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A szerzővel Stark András beszélget.

A Lumière-örökség című könyv Nagy Imre 1990-től 2006-ig vezetett filmes naplójából készült, amelynek egyes darabjait a szerző korábban filmkritikák formájában publikálta. Ebből a nyersanyagból formálódott ez a könyv, amely több mint négyszáz film bemutatását és értelmezését tartalmazza. A kétkötetes munka kézikönyvként, filmes enciklopédiaként, de sajátos „filmregényként” is olvasható, melyből az ezredforduló filmművészetének gazdag körképe, irányzatai, stílusváltozatai, fontos rendezőinek munkássága rajzolódik ki. A szerző figyelme a magyar és az európai, valamint az amerikai film mellett a kevésbé közismert iráni és távol-keleti alkotásokra is kiterjed.
Az olvasmányos formában megírt mű egyaránt számíthat diákok és tanárok érdeklődésére, de mindazok haszonnal forgathatják, akik kíváncsiak a filmművészet újabb eredményeire.

A könyvbemutató résztvevője Nagy Imre irodalomtörténész, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa és Stark András pszichiáter, a Stark Filmklub vezetője.

 

2014-02-11 08:00:00