Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál – 2021

A szerk.

Idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált. A közönség a programokat ezúttal a fesztivál új weboldalán, illetve közösségimédia-felületein követheti.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál célja, hogy interaktív műhelyekkel és beszélgetésekkel az újzenét átláthatóvá tegye, vagyis lehetőséget teremtsen az újabb kompozíciós elgondolások és technikák megismerésére és befogadására. A fesztivál programja idén az online térben követhető, ami az eddigieknél nagyobb lehetőséget biztosít a nem Budapesten élők számára is, hogy részt vegyenek Kelet-Európa immár egyik legrangosabb kortárs zenei eseményén.

A program számos jelentős budapesti koncerthelyszínt, kortárs zenei intézményt, műhelyt és együttest felölel. A január 8-án induló fesztivál nyitó programja a Zeneakadémiából közvetített Vidovszky László retrospektív est volt, ahol a szerző Schroeder halála című, emblematikus műve hangzott el. A koncertről Weber Kristóf írt a Szabad Pécsen.

Január 9-én Christof Ressi osztrák zeneszerző két művét hallhattuk, melyekben az előadó, Benes Szilárd klarinétművész mozgásával és játékával virtuális tereket és akusztikus történéseket irányított. A felvétel a Trafó színpadán készült.

Január 10-én, a FUGA-ból közvetített Next Generation Vol 2 című koncerten a Hochschule für Musik und Theater München, az Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak új műveit mutatták be.

Január 11-én a Budapest Improvisers Orchestra Nyitott Forma #1 című összeállítását hallgathattuk meg, amely a Fonó különböző tereit, az ott talált tárgyakat, s persze klasszikus és elektronikus hangszereket felhasználva jött létre, s a free jazzt, a kísérleti zenét és egyéb műfajokat is összefogó JAZZAJ kezdeményezés keretében valósult meg.

Január 12-én Bárány Tibor irodalomkritikus, filozófus, Fazekas Gergely zenetörténész és Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője beszélgetett kortárs zenéről, képzőművészetről és irodalomról.

Január 13-án a BMC WortLaute I. című koncertjének online közvetítését követhetjük, melyen Jeney Zoltán, Christoph Herndler, Nava Hemyari és Nikolaus Gerszewski művei hangzanak el.

Január 14-én az Art of Virus kezdeményezésbe kaphatunk bepillantást. Tavasszal indított útjára Fekete-Kovács Kornél egy zenei láncjátékot, amellyel a vírus terjedését kívánta modellezni. Kilenchangos motívummal „fertőzött” meg tíz zeneszerzőt, akik ebből a kilenc hangból írtak egy-egy rövid zeneművet, a végére újabb kilenchangos dallamot komponálva, amellyel újabb zeneszerzőket fertőztek meg.

Január 15-én a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar Schubert & Tsai című koncertjét közvetíti a MÜPA, melyen többek közt Franz Schubert-átdolgozások és Alexander Schubert kortárs német zeneszerző műve is felcsendül.

Január 16-án az UMZE Kamaraegyüttes koncertjét közvetítik szintén a BMC-ből, melyen Arnold Schönberg Pierrot Lunaire-je és Dinyés Dániel Parti Nagy Lajos szövegére írt Pierrot hongroise című művének ősbemutatója hangzik el.

Január 17-én délelőtt a Soharóza kísérleti kórus Kiskomp című online workshopjába csatlakozhatunk, mely kifejezetten – de nem kizárólag – gyerekeknek ajánlott program. Délután pedig egy CentriFUGA-eseményt közvetít a FUGA, a CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely Szűcs Dóra Ida táncművésznek ajánlott műveit mutatják be, aki szintén közreműködik az előadáson.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál szinte összes programját Zoom-beszélgetés követ, a honlapon olvasható szövegek pedig segítenek tájékozódni az elsőre akár szokatlanabbnak tűnő zeneművek és produkciók kapcsán is. De ami kifejezetten előnye a jelenlegi online fesztiválnak, hogy a koncertek később is visszanézhetők, a többszöri meghallgatás – amelyre általában nincs lehetőség – pedig jelentősen megkönnyíti a kortárs művek befogadását (csakúgy, mint a klasszikus művekét is). A honlapon találkozhatunk zenei játékokkal is, köztük Kovács Balázs, a PTE Művészeti Kar oktatójának Makker nevű webaudio-projektjével.

A Fesztiválhoz kapcsolódó – most elmaradt – eseményekkel az év során még találkozhatunk, többek közt a Vidovszky László retrospektív est második részével, melyet március 28-án tartanak meg a Zeneakadémián. A Fesztiválhoz kapcsolódó friss hírek az esemény honlapján és közösségimédia-felületein követhetők.

2021-01-13 16:35:00