Déry-díj 2020

A szerk.

Egy év kihagyás után ismét átadták a rangos irodalmi díjat.

 

A díj Déry Tibor özvegyének végakarata alapján az irodalmi élet kimagasló alkotóinak munkásságát kívánja támogatni 1984 óta. A pénzjutalommal járó kitüntetés forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is. Az elismerés egyúttal Déry Tibornak is emléket állít, az átadóünnepség a névadó születésének évfordulóján, október 18-án vagy ahhoz közeli időpontban történik. A díjakat idén október 26-án adták át.
 

A díj kuratóriumának tagjai Bán Zsófia, Ilia Mihály és Keresztesi József, titkár Dr. Szinger András, az Artisjus főigazgatója, az elnök pedig Závada Pál.

 

A kuratórium 2020-ban a következő szerzőket részesíti jutalomban kiemelkedő irodalmi munkásságukért:

Babarczy Eszter (író, esszéista, műfordító, eszme- és művészettörténész) A mérgezett nő című novelláskötetéért (Jelenkor, 2019).
Bartók Imre (író, kritikus) a Jerikó épül című regényéért (Jelenkor, 2018).
Ottilie Mulzet (műfordító) Borbély Szilárd, Krasznahorkai László, Schein Gábor, Földényi F. László és mások műveinek angol nyelvű fordításáért.

 

A magyar nyelv oktatása és a magyar irodalmi művek népszerűsítése okán megosztott díjat kap:

Polgár Anikó (költő, műfordító, irodalomtörténész) és Csehy Zoltán (költő, műfordító, irodalomtörténész, kritikus) Gyakorlati magyar verstan című tankönyvükért (Comenius Egyetem, Pozsony, 2018).

 

2020-10-27 16:00:00