Kiss Tibor Noé kapta a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A szerk.

Ötödik alkalommal adták át a Hazai Attila Irodalmi Díjat, amelyet idén lapunk munkatársa, Kiss Tibor Noé vehetett át.

A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012-ben alapította a Hazai Attila Irodalmi Díjat. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy évente elismerésben és támogatásban részesítsen egy-egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező, kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta már fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

Az alapítvány Hazai Attila édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére jött létre, a magántámogatásból fenntartott díjról évente független zsűri hoz döntést, a kuratórium elnöke Garaczi László. Az alapítvány által létrehozott Hazai Attila Irodalmi Díj egy magát megnevezni nem kívánó önzetlen támogató jóvoltából 1 millió forint pénzjutalommal jár. A díjat idén ötödik alkalommal adták át, a korábbi díjazottak: Bartók Imre (2016), Tóth Kinga (2017), Orcsik Roland (2018), Nemes Z. Márió (2019). Idén a Budapesti Könyvfesztivál elmaradása miatt a kuratórium tagjai rendhagyó módon, online jelentették be a győztes kilétét, a díjról és a díjazottról Garaczi László, Németh Gábor és Szegő János beszélgetett.

Kiss Tibor Noénak két regénye jelent meg (Inkognitó 2010, Aludnod kellene 2014), harmadik könyve ősszel várható. Regényeit négy nyelvre fordították le (cseh, lengyel, német, szlovén). Szociológia szakon államvizsgázott, újságírói végzettséggel rendelkezik, dolgozott újságkihordóként, kérdezőbiztosként, futballedzőként, kiadványszerkesztőként. Pécsett 2012 és 2017 között szervezte az Irodalmi Diszkó rendezvénysorozatát, írt színdarabot, fotóiból Pécsett és Miskolcon kiállítás nyílt. 2011 januárja óta a Jelenkor tördelőszerkesztője, s a folyóirat online kiadásának felelős szerkesztője. Honlapunkon szerkesztői munkája mellett főként tárcákat és úti beszámolókat közöl.

 

(Fotó: Komjáthy Zsuzsanna)

2020-04-30 16:11:00